Topturnen gaat darts achterna op SBS

In samenwerking met de commerciële tv-zender SBS hoopt het turnen een groter (tv-)publiek te bereiken.

Een competitie tussen turnploegen van acht verenigingen die op televisie wordt uitgezonden en de sport inzichtelijk maakt voor een groter publiek. Met dat idee stapte directeur-eigenaar Ronald van Kouteren van communicatie-adviesbureau Kuypers van Kouteren naar televisiezender SBS. Het kanaal dat ook darts populair maakte in Nederland was direct enthousiast en betrok ook producent Eyeworks, dat onder andere het eredivisievoetbalprogramma De Wedstrijden maakt voor Talpa, bij de plannen. In januari 2007 moet de eerste competitie van start gaan, onder de naam Topturn Trophy.

Hoe kwam u op het idee van een nationale turncompetitie?

Van Kouteren: 'Ik ben zelf voorzitter van een turnvereniging, Avanti-Turnivo in Reusel. In die hoedanigheid constateer ik dat we maar amateuristisch bezig zijn, terwijl de prestaties best goed zijn. Wie laat nu zijn kind dertig uur in de week topturnen als je er financieel of maatschappelijk niets aan over houdt? Met een competitie vergroot je de belangstelling en gaan ook individualisten opvallen.'

Denkt u dat een tv-programma over een turncompetitie aanslaat?

'Het enthousiasme voor de sport bestaat, zeker na de goede prestaties van Nederlandse topturners. Maar het is ook een technische jurysport, die wordt beslist op duizenden achter de komma. Om het publiek erbij te betrekken zul je turnen inzichtelijk moeten maken. Bijvoorbeeld door een animatie die het verschil tussen twee sprongen aangeeft. Of door uit te leggen hoe de uitgangswaarde van een oefening wordt bepaald. De puntentelling gaat ook deels gebeuren in een simpel punt voor een gewonnen oefening. Veel mensen vinden turnen al prachtig, maar een spelletje is pas echt leuk als je het snapt.'