Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Zo beheerst als de Nederlandse overheid omgaat met de dreiging van vogelgriep, zo paniekerig wordt er gedaan in bijvoorbeeld Australië en de VS. Verder is op de radio het hoorspel zo goed als uitgestorven, maar door cd en internet leeft het weer helemaal op. En een lijst van zwakke scholen op internet. Ned.2, 18.20-18.50u.

In NPS Klassiek een registratie van het jaarlijkse Koninginnedagconcert uit de Balzaal van het Koninklijk Paleis Noordeinde. Er wordt o.a. muziek uitgevoerd van de beroemde Duitse close harmony groep The Comedian Harmonists uit de jaren twintig door de Nederlandse groep Frommermann. De groep bestaat uit Jeroen de Vaal, Marcel Reijans, Mattijs van de Woerd, Jan Willem Baljet, Martijn de Graaf Bierbrauwer en pianist David Bollen. Ned.3, 23.50-0.55u.

Netwerk. Een reportage over de succesvolle methode 'Op Eigen Benen', waarbij niet wordt uitgegaan van de beperkingen van verstandelijk gehandicapten, maar van wat ze wel kunnen. De meervoudig gehandicapten Remco en Kitty kunnen dankzij deze aanpak veel zelfstandiger leven en hebben beduidend minder zorg nodig. Dat maakt hun leven niet alleen rijker: het bespaart de samenleving ook veel geld. Ned.1, 20.30-21.05 uur

Nova. Onder meer aandacht voor nieuwe inzichten over de liquidaties waarbij de gearresteerde crimineel Willem Holleeder zou zijn betrokken en het tweede debat tussen de kandidaten voor het leiderschap van de VVD Mark Rutte en Rita Verdonk in het politiek café van de VVD in Rotterdam. Ned.3, 22.20-22,55u.

documentaire

Out there: Search for the giant sea eagle. De Zweedse fotograaf Mattius Klum en zijn vrouw gaan aan de Noorse kust op zoek naar de majestueuze en zeldzame zeearend. National Geographic, 19.30-20.00u.

ZDF Expedition: Howard Carter - Die Jagd nach Tutenchamun. Slot van een tweeluik over de zoektocht naar het graf van farao Toetanchamon. In het jaar 1922 stuit de Engelse hobby-archeoloog Howard Carter na jarenlange afgravingen eindelijk op het grafmonument van de farao. ZDF, 19.30-20.15u.

De toekomst. Aflevering in een serie over de toekomst in 2015 belicht vanavond de zoektocht van mensen naar het paradijs. De christelijke jongerenorganisatie Soul Survivor, met in haar logo Jezus als Che Guevara, organiseert elke maand in een andere provincie dynamische gebedsavonden. Spirituele groeisectoren zijn er ook in het zenboeddhisme en natuurreligies. En al komt het rijke Roomse leven nooit meer terug, pelgrimstochten blijken populairder dan ooit. De organisatoren van deze tochten willen in Amsterdam op het plein voor het Centraal Station een lichtgevend Mariabeeld van 42 meter hoog plaatsen. Ned.3, 19.45-20.20u.

Megastructures: Autobahn. Over de geschiedenis, techniek en mythen rond de Duitse Autobahn, één van de weinige plekken waar aspirant-coureurs op topsnelheid hun racewagens kunnen uitproberen. National Geographic, 21.00-22.00u.

Comedy connections. Aflevering in een documentaireserie over Engelse comedyseries, met vanavond aandacht voor het satirisch programmaThat was the week that was. Dit programma pakte voor het eerst ook autoriteiten als de politiek, het koninklijk huis en de kerk aan. BBC1, 23.30-0.10u.

informatief

De memoires. Serie portretten waarin een gast uit de politieke, economische en/of maatschappelijke geschiedenis terugblikt op zijn of haar leven. Vanavond met de politicus Leo Tindemans. België 2 (Canvas), 20.50-21.40u.

UQ2006. Vierde aflevering van de quizserie waarin universiteiten strijden om de Gouden Universiteitsgraal met quizmaster Maarten van Rossem. Vanavond strijden de VU Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam tegen elkaar. Na zeven rondes treffen de twee universiteiten met de meeste punten elkaar in een finale op maandag 29 mei. Ned.3, 21.15-22.00u.

consument

Radar. Aandacht voor het terugbetalingscertificaat van de stichting FietsAktie Nederland, waarvan in 2001, 6.000 mensen gebruik hebben gemaakt. Na vijf jaar zouden zij het aankoopbedrag van deze dure fiets terugkrijgen. Nu blijkt de stichting uit Nederland verdwenen. Op wie kunnen de duizenden klanten nu een beroep doen? En verder over de werking van digitaal telefoneren. Ned.2, 20.30-21.05u.

Sport

Holland sport. Eerste aflevering over het WK Voetbal in Duitsland met historie, gesprekken, archiefbeelden, sterren en verliezers. Vanavond met de twee keepers Jan Jongbloed en 64-voudig Belgisch international Jean Marie Pfaff. Ned.3, 20.20-21.15u.