Televisie Film van de dag

Tootsie. De temperamentvolle en lastige Michael (Dustin Hoffman in een rol die naar verluidt dicht bij z'n eigen moeilijke persoonlijkheid ligt) kan maar geen baan krijgen als acteur. In arren moede doet hij verkleed als vrouw mee aan een auditie voor een rol in een televisiesoap. En wordt aangenomen. Dan beginnen de problemen. Hij wordt verliefd op z'n tegenspeelster Julie (een rol waarvoor Jessica Lange een Oscar won) en haar vader verliefd op hem/haar. Tootsie is een vaardige komedie vol snelle dialogen en snedige grappen over het verschil tussen mannen en vrouwen, waarin Michael als 'Dorothy Michaels' leert dat hij een beter mens is geworden door tijdelijk vrouw te zijn. In Tootsie blijft het lastig om Hoffman als vrouw te zien, hoe weinig moeite de personages ín de film ook hebben haar te zien als iemand van het 'zwakke' geslacht.

(Sydney Pollack, 1982, VS), BBC 1, 0.40-2.30u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg