Steun PvdA tegen omroepplan

Oppositiepartij PvdA steunt - onder voorwaarden - het verzet van regeringspartij CDA tegen de herschikking van de drie publieke televisiezenders. Het beste is volgens de PvdA een 'moratorium' waarin de publieke omroep twee jaar niets doet, tot een nieuw kabinet een nieuw plan kan maken.

Dat zegt Tweede-Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA. Hij wil het CDA steunen in zijn verzet tegen het herschikken volgens het zogenoemde programmeringsmodel dat per september zou moeten beginnen. Volgens het CDA worden de omroepen in het nieuwe systeem te veel verdeeld over de drie zenders en verliezen ze daarmee hun herkenbaarheid.

'Wij willen het CDA best steunen als tegelijkertijd de twee echte problemen bij de publieke omroep worden opgelost', zegt Van Dam. De PvdA wil dat het tekort van de publieke omroep van 160 miljoen voor 2007 en 2008 wordt aangevuld vanuit Den Haag en dat de omroepplannen van het kabinet voor 2008 van tafel gaan.

CDA-woordvoerder Joop Atsma is blij met de steun van de PvdA en wil graag verder praten over extra geld voor de omroep. Maar hij wil nog niets zeggen over de kabinetsplannen voor 2008 totdat die in de Kamer liggen.