Rel Peru-Venezuela na uitspraak Chávez

De regering van Peru heeft dit weekeinde haar ambassadeur uit Venezuela teruggeroepen om te protesteren tegen inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

De presidenten Chávez, Castro en Morales van respectievelijk Venezuela, Cuba en Bolivia tijdens een bijeenkomst op het Plein van de Revolutie in Havana. (Foto AFP) Venezuelan, Cuban and Bolivian Presidents, Hugo Chavez, Fidel Castro and Evo Morales, take part in a meeting at the La Plaza de la Rvolucion in Havana, 29 April, 2006. The Presidents signed the inclusion of Bolivia to the Bolivarian Alternative for the Americas (ALBA). AFP PHOTO/Prensa MIRAFLORES/Francisco Batista AFP

Het terugroepen volgt op een snel uit de hand lopende ruzie tussen president Hugo Chávez van Venezuela en de man die volgens de laatste peilingen de grootste kans maakt over vier weken tot president van Peru te worden gekozen, Alan García. De Peruaanse presidentskandidaat die het volgens de voorlopige uitslag van de eerste ronde van de verkiezingen moet opnemen tegen een geestverwant van Chávez, Ollanta Humala, had een paar dagen geleden de leider van Venezuela een verwend kind genoemd.

García deed die uitspraak omdat Chávez vorige week aankondigde dat Venezuela zich terugtrekt uit de gemeenschap van Andeslanden. Het besloot daartoe omdat Peru en Colombia een vrijhandelsverdrag sluiten met de VS. Zaken doen met de VS én Venezuela kan niet volgens Chávez. García acht dat een hypocriete opstelling omdat Venezuela 70 procent van zijn buitenlandse inkomsten dankt aan olieverkopen aan de VS.

Chávez heeft daarop García - die van 1985 tot 1990 president was van Peru - een schurk genoemd. Venezuela verbreekt volgens Chávez de betrekkingen met Peru als García straks wint. 'Lang leve Ollanta Humala', riep Chávez die daarmee voor de tweede keer publiekelijk zijn steun uitsprak voor de linkse populist Humala.

García zei gisteren dat Chávez waarschijnlijk een alcoholprobleem heeft. Hij waarschuwde de president van Venezuela zich niet langer te bemoeien met Peruaanse aangelegenheden. Chávez maakte ook al ruzie met zijn Colombiaanse en Mexicaanse collega´s. En afgelopen vrijdag noemde hij Bush nog een terrorist.

Ook Bolivia mengde zich gisteren in de kwestie. Evo Morales, de in januari aangetreden indianenleider en president van Bolivia, zei dat zijn vriend Humala van harte welkom is in Peru. Chávez, Morales en Fidel Castro hopen dat Peru zich bij winst van Humala zal aansluiten bij hun linkse Bolivariaanse Unie (ALBA). Zaterdag trad Bolivia tijdens een ceremonie in de Cubaanse hoofdstad Havana in bijzijn van Castro en Chávez officieel toe tot de ALBA.