Regering Soedan akkoord over Darfur

De Soedanese regering is akkoord gegaan met de vredesvoorstellen van de Afrikaanse Unie voor het conflictgebied Darfur, dat sinds 2003 wordt beheerst door etnisch en politiek geweld. Het document is het resultaat van twee jaar onderhandelen.

Washington was gisteren het middelpunt van demonstraties in de Verenigde Staten voor ingrijpen in Darfur. In negentien steden namen duizenden demonstranten deel aan de Million voices for Darfur-campagne, onder wie politici en filmsterren. De VS en de Verenigde Naties noemden het uitblijven van westers ingrijpen zaterdag 'beschamend'. Foto Reuters People take part in a rally calling for a stop to the genocide taking place in Darfur, on the National Mall in Washington April 30, 2006. The rally is part of the "Million Voices for Darfur" campaign to generate one million postcards for delivery to U.S. President George W. Bush, who recently pledged to push for additional UN and NATO help to protect the people of Darfur. REUTERS/Jim Young
Washington was gisteren het middelpunt van demonstraties in de Verenigde Staten voor ingrijpen in Darfur. In negentien steden namen duizenden demonstranten deel aan de Million voices for Darfur-campagne, onder wie politici en filmsterren. De VS en de Verenigde Naties noemden het uitblijven van westers ingrijpen zaterdag 'beschamend'. Foto Reuters People take part in a rally calling for a stop to the genocide taking place in Darfur, on the National Mall in Washington April 30, 2006. The rally is part of the "Million Voices for Darfur" campaign to generate one million postcards for delivery to U.S. President George W. Bush, who recently pledged to push for additional UN and NATO help to protect the people of Darfur. REUTERS/Jim Young REUTERS

De twee belangrijkste rebellengroepen, het Soedanese Bevrijdingsleger (SLA) en de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid (JEM), hebben echter grote bezwaren tegen de voorstellen. Tegen het verstrijken van de deadline om middernacht liet de SLA weten meer tijd nodig te hebben voor een oordeel. Daarop hebben de bemiddelaars van de Afrikaanse Unie (AU) besloten de deadline met 48 uur te verlengen.

De Soedanese regering 'wenst haar besluit om dit document officieel te accepteren en haar bereidheid tot ondertekening te bevestigen', verklaarde regeringsafgevaardigde Majzoub al-Khalifa gisteren in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waar de onderhandelingen plaatshebben.

De tweede rebellengroep, JEM, heeft aangegeven het voorstel niet te accepteren zonder 'fundamentele wijzigingen'. Een van de eisen van de rebellen is de ontwapening van de Janjaweed, door Khartoum gesteunde Arabische milities. Volgens het plan zal een deel van de rebellen opgaan in het Soedanese leger.

Er bestaat ook ontevredenheid onder de rebellen over het niet inwilligen van hun eis de vice-president te mogen leveren, over de compensatieregeling voor hun ontwapening, en over de mate van autonomie die in het plan aan Darfur wordt toegekend.

In de West-Soedanese regio Darfur strijden Arabische Janjaweed-milities tegen Afrikaanse rebellen. Die namen in 2003 de wapens op tegen de regering. In het conflict zijn inmiddels tienduizenden burgers omgekomen, vonden op grote schaal brandstichting en verkrachting plaats en zijn naar schatting twee miljoen mensen ontheemd geraakt. Honderdduizenden van hen zijn de grens met Tsjaad overgestoken.

Gisteren riepen duizenden demonstranten in de Verenigde Staten de regering-Bush op tot ingrijpen. Minister van Buitenlandse Zaken Rice zei meer steun van onder andere China en Rusland nodig te hebben.

darfur: pagina 5