Ran Blake

Hij gaf onlangs een intiem concert in het BIMhuis in Amsterdam, een luxe voor de luisteraar en hemzelf, want Ran Blake doceert al eeuwen op het New England Conservatory, een positie die hij dankt aan de bekende jazzhistoricus en dirigent Gunther Schuller. Met hem heeft hij gemeen dat zijn liefde voor jazzmuziek altijd `puur` is gebleven, nooit is aangetast door routine of commercie.

Pianist Ran Blake (1935) is geen virtuoze notenrijger, hij is eerder een gemankeerde componist die de geschiedenis van de `zwarte` muziek graag voorziet van een dwars en onvoorspelbaar commentaar.

Op Indian Winter staan 23 korte stukken die een terrein beslaan dat reikt van Duke Ellington tot Frank Zappa. De meeste tijd wordt uitgetrokken voor Billie Holiday`s favoriete stuk You`ve Changed, waarin hij zijn liefde voor Monk belijdt, en de door hemzelf geschreven Homage to Alfred Hitchcock.

In de helft van de stukken op deze cd deelt speelt Blake, net als op het podium in Amsterdam, met David Fabris, een elektrische gitarist die niet voor hem onderdoet in bescheiden eigenwijsheid.

Ran Blake/David Fabris: Indian Winter (Soul Note 121327-2)[br/]

    • Frans van Leeuwen