Prijsvraag voor een beter ontwerp voor plein Leeuwarden

LEEUWARDEN, 1 mei. De vier oppositiepartijen in de Leeuwarder gemeenteraad schrijven een prijsvraag uit voor een beter ontwerp voor het grote Wilhelminaplein in Leeuwarden, in de volksmond Zaailand. De raad stemde onlangs in met het plan Nieuw Zaailand, waarbij een nieuw Fries Museum, nieuwe etagewoningen, winkels en horeca op het stadsplein komen. De Leeuwarders kunnen zich op 24 mei via een referendum uitspreken over het project, dat werd ontworpen door architectenbureau Henket & Partners. De SP, ChristenUnie, Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) Fryske Nasjonale Partij (FNP) hebben kritiek op het ontwerp en roepen de bevolking op met betere plannen te komen. De ontwerpen worden beoordeeld door een jury met daarin onder andere architect Eerde Schippers uit Drachten. Zijn ontwerp van museum Belvedère in Oranjewoud werd onlangs uitgekozen tot Gebouw van het Jaar 2005.