Parlement Nepal wil college voor grondwet

Katmandu. Het Nepalese parlement heeft gisteren zijn unanieme steun uitgesproken voor de oprichting van een college dat de grondwet moet herschrijven. Daarin moet vastgelegd worden welke rol is weggelegd voor de koning in de Nepalese democratie. Ook riep het parlement op tot vredesbesprekingen met de maoïstische rebellen, die al tien jaar vechten om een communistische republiek. Een nieuwe grondwet was een van de belangrijkste eisen van de rebellen, die een einde willen aan de monarchie. De stap van het parlement kwam nadat de nieuwe premier Girija Prasad Koirala was ingezworen door koning Gyanendra, die na twee weken van gewelddadige protesten zijn directe macht opgaf. In zijn toespraak voor het parlement spoorde premier Koirala de maoïsten aan om het geweld te staken en vredesbesprekingen te beginnen. Premier Koirala moet nu de data vaststellen en een beslissing nemen over de details betreffende de vredesbesprekingen en het college dat de grondwet gaat herzien. De maoïsten hebben vorige week een wapenstilstand afgekondigd, maar zeiden dat die maar drie maanden duurt