Orthodoxen in regering van Israël

De joods fundamentalistische Shas-partij heeft gisteravond ingestemd met regeringsdeelname. Daarmee heeft de Israëlische interim-premier Olmert een regeringscoalitie met parlementaire meerderheid rond.

De nieuwe Israëlisch regering zal nu bestaan uit vier partijen: het centrumrechtse Kadima, de partij van Olmert, de Arbeidspartij, de Gepensioneerdenpartij en Shas. De ultraorthodoxe partij treedt toe zonder in te stemmen met het plan van Olmert om tientallen nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te ontruimen. Ontmanteling van een reeks nederzettingen en illegale buitenposten vormt het hoofdbestanddeel van het regeerprogramma. Olmert wil in de komende regeringsperiode 'de definitieve grenzen van de staat Israël met een joodse meerderheid' vaststellen. Shas houdt zich het recht voor pas over de gedeeltelijke ontruiming van de Westelijke Jordaanoever te beslissen als er een concreet plan op tafel ligt. Olmert had de 12 parlementszetels van Shas nodig voor een meerderheid (67 zetels).

De sefardische ultraorthodoxe joden, afkomstig uit Spanje, Noord-Afrika en de Arabische wereld, zijn tegen de stichting van een Palestijnse staat en tegen het afbreken van nederzettingen. Maar hun prioriteit gaat uit naar de eigen gemeenschappen in Israël. Volgens leiders van de kolonistenbeweging zal Shas uiteindelijk instemmen met ontruimingen 'na de prijs verder te hebben opgedreven' - in de woorden van rabbijn Levy van de Nationale Unie.

Shas krijgt vier ministersposten. Shasleider Eli Yishai wordt behalve minister van Handel en Industrie ook vice-premier en krijgt een vaste plaats in het veiligheidskabinet. Daarnaast haalde Yishai bijna 2 miljard shekel (250 miljoen euro) binnen voor religieuze scholen, bijstandsnetwerken en andere speciale projecten voor de haredim, de 'godvrezenden'. Ook kreeg Shas het voor elkaar dat het voornemen om het burgerlijk huwelijk in Israël te erkennen opnieuw op de lange baan wordt geschoven. Alleen huwelijken (en echtscheidingen) die door het Rabbinale Hof zijn goedgekeurd, blijven rechtsgeldig.

Shas krijgt ook het ministerie van Telecommunicatie. De ultraorthoxen willen een aantal religieuze radiozenders legaliseren.