Net een soundtrack van wazige sciencefiction

In de housewereld is de New Yorkse deejay, producer en muzikant Joe Claussell een instituut: een zeer muzikaal denker die gaat voor spiritualiteit, 'akoestisch' vakmanschap en Afrocentrische, percussieve ritmes. Translate is in meerdere opzichten een ander verhaal. Claussell mixt verschillende, nogal minimalistische house- en technostukken aan elkaar, met flarden gesproken woord, geluidseffecten en zelfs enkele momenten stilte tussendoor. Volgens de raadselachtige hoestekst is deze cd te interpreteren als een soundtrack van een wazige sciencefiction-vertelling over een alternatieve maatschappij, waarin gedeprogrammeerde individuen vrij rondlopen. Jaja, maar in samenhang met de schitterende muziek komt die vertelling toch tot leven. Enkele soundtrack-achtige nummers van Jeff Mills zetten de toon, en sterke staaltjes elektronische sfeer van Carl Craig, Slam Mode, Vince Watson, Virgo 4 en Âme houden die mooi vast. Ook zijn eigen Eno (als Mental Remedy) past bij deze abstracte, ingetogen en mysterieuze sfeer. Het fenomeen mixplaat, doorgaans bestaande uit een paar aan elkaar gejaste recente dansstampers, wordt op deze manier mooi opgewaardeerd. Zo blijf je dik 79 minuten aan de speakers gekleefd.

Jacob Haagsma

CD POP Joe Claussell/ diverse artiesten: Translate NRK, distr. N.E.W.S. *****

CD POP

Joe Claussell/ diverse artiesten: Translate

NRK, distr. N.E.W.S. *****

    • Jacob Haagsma