Nederlandse theaterversie van Monty Python

Amsterdam. In ieder geval zit de beroemde dode papegaai erin, alsmede het ministerie van Malle Loopjes. Maar ook het Houthakkerslied en het Spermalied. Komend seizoen maakt producent Bos Theaterproducties een Nederlandstalige theaterversie van Monty Python`s Flying Circus. Jeroen van Koningsbrugge, Jeroen Spitzenberger, Arnoud Bos en Finn Poncin vertolken de hoofdrollen in deze toneelversie van de beroemde Britse tv-serie. De teksten zijn vertaald door Barbara van Kooten.

Eerder werd in Parijs een Franstalige theaterversie opgevoerd. Deze versie was met boventiteling ook op het Edinburgh Festival te zien. De nog levende leden van Monty Python gaven toen toestemming omdat de Fransen niet een kopie trachtten te maakten, maar zelf een nieuwe draai gaven aan de wereldberoemde sketches. Ook lieten ze een vrouw en een zwarte man toe in de cast. Op Broadway speelde een musical gebaseerd op het werk van Mont Python: Spamalot.

Monty Python was in de jaren zeventig een invloedrijk Brits komiekencollectief bestaande uit John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman, Terry Jones en Terry Gilliam. Naast een tv-serie maakte de groep vijf speelfilms, waaronder The Holy Grail en The Life of Brian.