NAVO-chef onder vuur over Darfur

De NAVO komt aan met bureaucratische woorden terwijl er in Darfur een genocide plaatsvindt, verwijten critici uit de VS het bondgenootschap.

Terwijl in de Verenigde Staten de roep om een nieuwe vredesmacht voor de Soedanese regio Darfur aanzwelt, spoorden Amerikaanse politici dit weekend in Brussel de NAVO aan zich meer met de crisis te bemoeien.

Dat het Westen nog altijd geen eind heeft gemaakt aan de slachtpartijen in de de Soedanese regio Darfur is beschamend - en kom niet aan met ambtelijke praatjes. Dat hielden de Amerikaanse senator John McCain en oud-VN-ambassadeur Richard Holbrooke zaterdag in Brussel NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer voor.

Samen met EU-buitenlandcoördinator Javier Solana namen de drie deel aan een levendige discussie over de samenwerking tussen de VS en Europa, als onderdeel van een conferentie georganiseerd door het German Marshall Fund. 'De NAVO is bereid meer te doen in Darfur', verzekerde De Hoop Scheffer. 'Maar dan moet er wel een politiek kader voor zijn' - zinspelend om een vredesakkoord waarover in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja wordt onderhandeld.

McCain: 'Een politiek kader? We weten toch allemaal precies wat er gebeuren moet? Beschamend! De wereld die staat toe te kijken bij genocide omdat er geen 'politiek kader' is.' En Holbrooke voegde er aan toe: 'Dat zijn bureaucratische woorden, terwijl er mensen dood gaan!'

Solana kwam zijn mede-Europeaan te hulp en zei: 'Zijn de Amerikanen soms bereid om Darfur te bezetten? Nee.' McCain: 'Maar er is een genocide aan de gang. Laten we optreden.'

Maar toen uit de zaal de vraag kwam: 'Zou de NAVO Soedan dan moeten binnenvallen?', hield McCain het bij: 'We moeten doen wat noodzakelijk is om de genocide te stoppen. En we kunnen nog veel doen zonder meteen aan een invasie te denken. We kunnen om te beginnen zorgen dat de vluchtelingen genoeg voedselhulp krijgen'. Solana wees er fijntjes op dat de meeste (financiële) hulp voor Darfur voorlopig uit Europa komt, en niet van de VS.

In Washington betoogden zondag zo'n tienduizend mensen voor een oplossing van het conflict, met beroemdheden als acteur George Clooney en schrijver Elie Wiesel.