Liquidatie van 22 hindoes Kashmir

In een afgelegen streek in de Indiase deelstaat Kashmir zijn afgelopen nacht 22 hindoes uit hun huizen weggevoerd en doodgeschoten voor het huis van een dorpsoudste. Volgens de politie is de liquidatie het werk van moslimextremisten, en is de aanval bedoeld om het vredesproces tussen India en Pakistan, met Kashmir als inzet, te frustreren. Vijf mannen overleefden de aanval, ze liggen zwaar gewond in het ziekenhuis.

Het bloedbad in het district Doda, ongeveer 170 kilometer noordoostelijk van Kashmirs winterhoofdstad Jammu, is het ergste sinds de toenadering waartoe India en Pakistan drie jaar geleden besloten. Beide landen claimen het bezit van (grote delen van) het voormalige prinsdom Jammu en Kashmir, maar proberen nu via onderhandelingen tot permanente vrede te komen.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid voor de liquidatie opgeëist, maar in Indiase media is al de naam gesuggereerd van Lashkar-e-Toiba, een beruchte islamitische strijdgroep in Indiaas Kashmir die volgens India wordt gesteund door Pakistan. Pakistan heeft bezworen zijn steun voor de islamitische strijdgroepen te hebben beëindigd. Maar volgens India zijn er nog steeds trainingskampen in het Pakistaanse deel van Kashmir.

De islamitische groeperingen zijn verdeeld over de wenselijkheid van vredesgesprekken met de Indiase regering. De extremistische strijdgroepen, die aansluiting willen bij Pakistan of een onafhankelijke islamitische staat, voelen niets voor toenadering en vrezen hun bestaansrecht te verliezen bij een definitieve vredesregering. Maar de gematigde groeperingen overleggen wel met de Indiase regering. Juist voor later deze week zijn nieuwe gesprekken gepland in New Delhi tussen de gematigde leiders in Kashmir en de Indiase premier Manmohan Singh.

De Indiase geheime dienst had al gewaarschuwd voor nieuw geweld. Volgens een politiecommandant kwamen de slachtoffers in Doda uit drie dorpjes. Bij het invallen van de duisternis werden ze door gewapende mannen uit hun huizen gehaald en naar het huis van de dorpsoudste gebracht. Daar werden ze van dichtbij doodgeschoten.

Gisterochtend werden op een ander plek in Kashmir de lijken gevonden van vier herders, ook hindoes, die eerder met nog vijf mannen waren ontvoerd.