Latino twijfelt: staken of werken

In de VS houdt de nieuwe massabeweging van hispanics vandaag 'Een dag zonder migrant'. Onder de migrantenorganisaties bestaat verdeeldheid over het nut van de actie.

Latino's in de VS hielden zich dit weekeinde bezig met twee vragen. Wat vind jij van die Spaanstalige versie van het Amerikaanse volkslied? En, wat doe jij op maandag 1 mei, de dag van El Boicot?

Vrijdag bracht een gelegenheidsformatie van hispanic artiesten de single Nuestro Himno op de markt. Deze reggaeton-versie van The Star Spangled Banner was volgens de makers bedoeld om hun solidariteit te betuigen met de tegenstanders van een radicale anti-illegalenwet. Deze werd vorig jaar aangenomen door het Huis van Afgevaardigden en leidt sinds enkele weken tot massaal protest.

De Amerikaanse president George W. Bush, zelf een tegenstander van de wet, reageerde nog dezelfde dag. 'Ik denk dat het nationale volkslied in het Engels gezongen hoort te worden.'

Veel bezoekers van het internetforum van Univision.com zijn het op dit punt met Bush eens. Zo'n volkslied is een onnodige belediging voor de autochtone Amerikanen, schrijven ze - in het Spaans. 'Dit zal alleen maar tegen ons werken', schrijft 'Liquidix1' op het forum. Velen verdenken de artiesten er van een graantje mee te hebben willen pikken van de opkomst van de protestbeweging.

Veel forumbezoekers herinneren er aan dat het meedragen van de Mexicaanse vlag tijdens de eerdere betogingen ook op verzet stuitte van Amerikanen. Sindsdien dragen veel demonstranten de Amerikaanse vlag bij zich.

Eind maart wisten radiostations van onder andere mediaconcern Univision de hispanics met veel succes te mobiliseren tot deelname aan deze demonstraties. Tot verbazing van veel blanke Amerikanen, die nooit op de Spaanstalige radio-dj's afstemden, gingen toen ineens een half miljoen mensen in Los Angeles de straat op. Soortgelijke massale betogingen volgden in april door heel het land.

Vandaag willen migranten en hun medestanders een nieuw wapen inzetten: A Day without an Immigrant. De bedoeling is dat de immigranten niet naar hun werk of school gaan en ook geen boodschappen doen. Wel gaan ze demonstreren of wonen ze een protestmis bij. Ze beogen duidelijk te maken dat ze onmisbaar zijn voor de Amerikaanse economie en daarom een 'meer menswaardige' immigrantenregeling verdienen van het Congres. Ook in Mexico en Nicaragua is opgeroepen tot een boycot van Amerikaanse producten.

Als de stemming op het Univision-forum een goede graadmeter is voor het succes van de staking, zullen veel winkels, restaurants en bouwbedrijven vandaag de deuren moeten sluiten.

Marissa Valdez schrijft bijvoorbeeld: 'Ik ga nu één enkele dag niet werken, na de vele dagen dat ik mijn ziel aan dit land heb gegeven. [Een land] dat ik dankbaar ben, maar dat me ook teleurstelt door de wreedheid waarmee het ons behandelt en de vele jaren van vernederingen die we hebben moeten doorstaan door het racisme waarmee men ons bejegent. [...] Ik wil bewijzen dat een hispanic evenveel of meer waard is dan een Amerikaan. Dat wij ook Amerikanen en kinderen van God zijn.'

De afgelopen week nam echter de verdeeldheid binnen de protestbeweging toe. Invloedrijke personen en organisaties riepen op tot andere vormen van protest. Rooms-katholieke leiders waarschuwden bijvoorbeeld dat stakers een gerede kans lopen ontslagen te worden. Daarnaast werd gewezen op het gevaar dat de ontluikende massabeweging met de staking een belangrijke bondgenoot zou kunnen verliezen: de werkgevers. Ondernemers zijn in grote meerderheid voorstander van president Bush' plan een gastarbeidersregeling te treffen voor Amerika's circa 12 miljoen illegalen.

    • Merijn de Waal