'Kind moet Arabisch leren'

Hij stuurde zijn zes schoolgaande kinderen terug naar Marokko.

Mohamed El Affari (53): 'In Nederland werden tot een paar jaar geleden op de lagere school lessen in de eigen taal en cultuur gegeven. Maar dat beperkte zich tot enkele uren per week. Dat is te weinig om het Arabisch écht onder de knie te krijgen. Dat is de reden waarom ik mijn zes kinderen langere tijd naar Marokko heb teruggestuurd gedurende hun leerplichtige periode. Een Marokkaan behoort Arabisch te spreken, vind ik. De zuster van mijn vrouw zorgde in Marokko voor hen. Om zoveel mogelijk bij de kinderen te kunnen zijn, reisden mijn vrouw en ik op en neer tussen Nederland en Marokko. In de zomervakanties kwamen ze naar Nederland.

'Natuurlijk was het moeilijk, zowel voor hen als voor ons. Kinderen hebben zeker als ze klein zijn hun ouders nodig. De oudste drie zijn meisjes. Die kan je gemakkelijker achterlaten dan jongens. Ze gaan rechtstreeks van school naar huis. Jongens willen op straat rondhangen. Je moet controleren met wie ze omgaan. Bovendien is ook in Marokko het onderwijs veranderd. Het gaat er minder streng toe dan vroeger.

'In 1998 hebben we alle kinderen naar Nederland teruggehaald. De drie oudsten woonden toen al weer hier. Voor mijn vrouw was het daarom niet meer mogelijk om nog langer heen en weer te reizen. Na hun terugkeer hebben alle kinderen in vrij korte tijd hun Nederlands bijgespijkerd. Ze waren vaak de hele zomer in Nederland en spraken het dus al. Eén van de kinderen is nu onderwijsassistente, een ander heeft een administratieve opleiding gedaan.

'Ik zie om me heen dat steeds minder Marokkaanse ouders hun kinderen nog op school doen in Marokko. Daar zijn ook minder redenen voor. Je hebt in Nederland nu veel meer mogelijkheden om Arabisch te leren dan in het verleden. Mijn jongste dochter (11) volgt in het weekeinde Arabische les in de moskee.'

    • Froukje Santing