Jonge garde bedreigt coureur Rossi

Motorcoureur Valentino Rossi is dit raceseizoen zijn onverslaanbare status aan het verliezen in de MotoGP, de koningsklasse van de motorsport. In de derde Grote Prijs van het jaar kwam de zevenvoudig wereldkampioen uit Italië weer niet op het podium. Drie 'jonge honden' waren hem gisteren te snel af op het circuit van Istanbul in Turkije.

Rossi's landgenoot Marco Melandri won de Grote Prijs, net voor de Australiër Casey Stoner. De Amerikaan Nicky Hayden kwam als derde voorbij de finishvlag en greep de leiding in de strijd om het wereldkampioenschap. Rossi, eens de ongekroonde koning op de motoren, eindigde als vierde.

De titelverdediger mocht nog van geluk spreken. Daniel Pedrosa, voorgaande jaren wereldkampioen in de kwartliters, was de hele race met het trio Melandri, Stoner en Hayden in gevecht aan kop van de wedstrijd, maar de 20-jarige Spanjaard ging op zijn Honda onderuit in de slotronde.

Melandri behaalde in Istanbul alweer zijn derde overwinning in de koningsklasse. Hij kon terugkijken op een indrukwekkende race, want de Honda-rijder startte vanaf de veertiende positie. 'Het leek wel een 125cc-wedstrijd' grinnikte de 23-jarige Italiaan, doelend op de doorgaans hectische taferelen in de lichtste raceklasse.

Rossi, die in Istanbul zijn honderdste GP reed, belandde voor de tweede keer dit seizoen naast het podium en staat in het WK 'pas 'slechts' vijfde, twaalf punten achter Hayden. De kampioen wijt zijn matige prestaties aan problemen met zijn motor, een Yamaha.

De Spaanse motorrijder Héctor Faubel zegevierde in de 125cc-klasse, vóór zijn landgenoten Alavaro Bautista en Sergio Gadea. Bautista behield de leiding in het WK-klassement.

Joey Litjens voerde een achterhoedegevecht, dat hem op de 34ste plaats deed belanden. De 16-jarige Limburger was desondanks tevreden, omdat hij zijn rondjes vlak hield op 2.08 minuten, ruim anderhalve seconden rapper dan in de trainingen. In de 250cc-klasse ging de zege naar Hiroshi Aoyama. De Japanner hield de Spanjaard Héctor Barbera en de Italiaan Andrea Dovizioso achter zich.