Internet Voorkeur

Koppeling databanken. In Nederland zorgt de wet op de identificatie voor veel discussie: is het de voorbode van een Patriot Act? De koppeling van verschillende databanken met gedetailleerde informatie baart ook Amerikanen zorgen. De American Civil Liberties Union maakte een filmpje dat de consequenties toont van de vergaande controlebevoegdheden. Dat gaat ongeveer zo:'Met het Pizza paleis, dag meneer Kelly, fijn dat u ons weer belt. Dus u wilt een pizza met extra vlees? Kan, maar dan moet ik een toeslag van twintig dollar in rekening brengen. Ik zie hier dat u een hoge bloeddruk heeft.'Kunt u een formulier opsturen waarin u belooft ons niet aansprakelijk te stellen als u een hartaanval krijgt? Dan kost dat 35 dollar aan administratiekosten. Het zou sowieso verstandig zijn om beter op uw gezondheid te letten: die pantalon die u laatst bij Wehkamp kocht, is wel een érg grote maat. Uw vrouw is al lid van de sportschool in de buurt zie ik op mijn scherm, zou u dat ook niet willen? 'Dan bieden wij u een 3 dollar korting op uw pizza. U kunt ook kiezen voor onze speciale dieetpizza's met tofu en alfalfa. Die maar doen? Wilt u dan wel cash betalen, ik zie hier dat het maximum op uw creditcard is bereikt.'

www.aclu.org/pizza