Houdini-act Laren in degradatiewedstrijd

Dankzij een gelijkspel (4-4) tegen concurrent Eindhoven ontsnapte Laren gisteren aan degradatie uit de hoofdklasse.

Op slotdag valt de beslissing wie degradeert: Laren of HCE.

Supporters van Laren moedigen hun team aan. Foto Merlin Daleman Laren-Eindhoven. Laren, 30-04-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Het eindsignaal heeft al geklonken als in het paars-groen uitgedoste kamp de handen vertwijfeld voor de ogen gaan. Het zal toch niet waar zijn? 'Hij moet er kennelijk in', mokt een Brabantse supporter, vlak voordat die vrees dankzij Pau Quemada uitkomt: Laren tekent de gelijkmaker (4-4) aan. Het in gedachten al gedegradeerde ploegje uit 't Gooi leeft nog, terwijl de ontgoochelde collega's van HC Eindhoven komende zondag pas weten wie van beide rechtstreeks afglijdt naar de overgangsklasse.

Het krankzinnige slotakkoord van een al even bizarre wedstrijd betekent dat de patstelling in de staart van de hoofdklasse gehandhaafd blijft. Met nog één duel voor de boeg bedraagt het verschil tussen de nummers elf (Eindhoven) en twaalf (Laren) nog altijd slechts één punt. Zondag, op de slotdag van de reguliere competitie, valt de beslissing, wanneer Laren op bezoek gaat bij Den Bosch, de club waarvoor niets meer op het spel staat behalve de eer. Eindhoven daarentegen ontvangt Amsterdam, de nummer twee, die nog wel wat ritme en vertrouwen kan gebruiken met het oog op de naderende play-offs.

Laren juicht na de Houdini-act tegen de naaste concurrent, maar voor een vreugdedansje is geen reden, beseft coach Adel Fuentes, die zijn spelers na afloop dan ook aanspoort tot ingetogenheid. Wie geeft hem de garantie dat de puntendeling geen uitstel van executie is? 'Moeten we blij zijn dat we het tegen Den Bosch nog een keer mogen proberen?'

Reden tot juichen heeft ook zijn collega Rob Haantjes niet. Na een matige maar doelpuntrijke eerste helft, met drie rake strafcorners van de vorige week teruggekeerde Indiër Sandeep Singh, drukt zijn elftal de thuisploeg na rust met de rug tegen de muur. Maar het nekschot vergeet HCE toe te dienen, verzucht Haantjes, voor wie mogelijk een pikant duel lonkt, mocht zijn ploeg rechtstreekse degradatie weten te verijdelen. De nummer elf in de eindrangschikking staat in de nacompetitie tegenover de verliezer van de promotieplay-offs, en dat zou wel eens Voordaan kunnen zijn: de club uit Groenekan waar Haantjes volgend seizoen werkzaam is.

Dergelijke zorgen heeft Fuentes (32) niet. Wat de uitkomst van de overlevingstocht van zijn vreemdelingenlegioen - dit seizoen begonnen met acht buitenlanders - ook mag zijn, hij blijft. 'Ik loop hier nu vier jaar mee, en ben aan deze klus begonnen omdat ik vertrouwen heb. Er zit potentie in deze jongens, daar ben ik ondanks alles van overtuigd.'

Maar zo'n rampseizoen als dit jaar hoopt de vlotgebekte opvolger van de vorig jaar afgeserveerde Koen Pijpers niet nog eens te beleven. Fuentes waant zich dan ook geregeld 'de generaal van Malta', zoals hij zelf met lichte zelfspot constateert. 'We verkeren in een permanente staat van oorlog, maar tegenover ons staan grootmachten als Rusland en Amerika, en wij komen niet verder dan het gooien van wat stenen.'

Maar neem het zijn onervaren troepen eens kwalijk. Met een gemiddelde leeftijd van 20,1 jaar is zijn selectie de jongste van de hoofdklasse. In de winterstop keerden drie van de acht buitenlanders bovendien niet terug bij de club die, dankzij de grote Argentijnse inbreng, van de concurrentie de smalende bijnaam Larentinië meekreeg.

Al vanaf de allereerste speeldag zijn de 'mooi-weer-hockeyers' van Laren veroordeeld tot een verbitterd achterhoedegevecht, en de hamvraag is hoe het zover heeft kunnen komen met de trotse club uit het villadorp? Op die vraag weet de vorig jaar afgezwaaide aanvoerder Diederik van Weel (32) het antwoord. Het bestuur heeft alle noodsignalen in de wind geslagen, betoogt de oud-international. 'Twee jaar geleden heb ik al aangegeven dat ik ermee zou stoppen. Met dat signaal hebben ze niets gedaan. Met als gevolg dat er nu geen leider in het veld staat.' Van Weel zag de bui vorig jaar al hangen en adviseerde het grootste talent van de club, jeugdinternational Wouter Jolie (20), daarom in te gaan op de aanbieding van titelkandidaat Bloemendaal. 'Als hij was gebleven, was dat een rem op zijn ontwikkeling geweest.'

Fuentes zegt begrip te hebben voor het 'verraad' van Van Weel. 'Wouter had hier niets meer te zoeken. We hebben samen op mijn kantoor nog een lijstje gemaakt met namen van spelers, die we wilden hebben. Niemand wilde, allemaal lagen ze al vast. Ja, dan moet je het doen met wat je hebt, en accepteren dat het loopt zoals het loopt.'

    • Mark Hoogstad