Het gezeur over de kilo's van Jan Ullrich

Jan Ullrich eindigde gisteren als 115de in de Ronde van Romandië, op 49 minuten en 59 seconden van winnaar Cadel Evans. 'Hij is minstens tien kilo te zwaar', had CSC-manager Bjarne Riis al voor de Zwitserse ronde geroepen. 'Jan verkwanselt zijn talent', voegde de Deense ex-Tourwinnaar er fijntjes aan toe. Ullrich heeft de geneugten van het leven weer eens niet kunnen weerstaan. Alles zet de Duitse miljoenenformatie van T-Mobile op een tweede Tourzege van der Jan. Toppers als Alexandre Vinokourov en Erik Zabel mochten vertrekken, in ruil voor luxe knechten voor Ullrich. Zijn persoonlijke begeleider Rudy Pevenage is terug in de ploegleidersauto, manager Walter Godefroot moest het veld ruimen. En wat doet het peperdure paradepaardje zelf? Hij eet zijn buik rond en trainen ho maar. 'Hij zal er in de Ronde van Italië in elke bergetappe worden afgereden', weet Riis op voorhand. De Tour zal ook niets worden, is de achterliggende veronderstelling.

De feiten zijn anders. Sinds 1998 is het gewicht van Jan Ullrich een constante in de voorbeschouwingen op de Tour de France. Interviews gaan steevast over kilo's en daaraan gekoppeld zijn veronderstelde luiheid. Maar buiten de ongeëvenaarde Lance Armstrong heeft geen enkele wielrenner betere cijfers in de zwaarste wielerkoers dan Jan Ullrich. Een schitterende zege in 1997, vijf tweede plaatsen en een derde. Ook in die jaren fietste hij in zijn eerste wedstrijd van het seizoen achterin het peloton, net als nu in de Ronde van Romandië. En zie het resultaat van de slottijdrit: op zijn basisniveau houdt Ullrich gewoon het halve peloton achter zich. In de Giro zal hij zijn vorm verder aanscherpen. Niets aan de hand voor de Tour. De enige dreiging komt van de media. Het gezeur over kilo's wordt elk jaar heviger, zeker in Duitsland. Er zijn tekenen dat de negatieve berichtgeving grip krijgt op de omgeving van Ullrich. 'Jan moet nu geen tegenslag meer hebben, anders kunnen we de boeken sluiten', panikeert Rudy Pevenage. Geldt dat niet voor elke Tourfavoriet? Het is precies wat Bjarne Riis, ploegleider van Ullrichs grote tegenstander Ivan Basso, met zijn kritische uitspraken wil: paniek zaaien in het kamp van de tegenstander.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten