het beeld

Een Nationaal Programma is er al sinds jaren niet meer op Koninginnedag. De officiële televisiefestiviteiten beperken zich tot een rechtstreeks verslag en 's avonds een samenvatting van het bezoek van de koninklijke familie aan de provincie van dienst. Toch was prinses Máxima in Almere niet de enige die dit weekeinde virtueel koek hapte.

Ned.3 (VPRO), Tegenlicht: Topdames, 30 april, 21.13u. Zo was de moeder van Felix Rottenberg naar zolder geweest om het beste servies van haar grootmoeder uit te lenen. Als gastpresentator van Tegenlicht (VPRO) kookte Felix namelijk bij hem thuis voor vier 'topdames' uit het bedrijfsleven.

Zo was de moeder van Felix Rottenberg naar zolder geweest om het beste servies van haar grootmoeder uit te lenen. Als gastpresentator van Tegenlicht (VPRO) kookte Felix namelijk bij hem thuis voor vier 'topdames' uit het bedrijfsleven. Italiaanse schelpjes, paddestoelenravioli, Limburgse asperges, zeeduivel uit de oven en een vijgentaartje toe: kosten noch moeite werden gespaard om duidelijk te maken dat deze gespreksleider zelf als goed manager kon praten en koken tegelijk. Bovendien bleek hij dienstbaar aan het doorbreken van het glazen plafond, zo niet uit emancipatie-overwegingen (Nederland zou wat betreft vrouwen in topfuncties op hetzelfde niveau verkeren als Pakistan) dan toch wel om economische redenen. Headhunter Carmen Breeveld, die onlangs zeven door haar aangedragen vrouwen afgewezen zag worden voor een functie als financieel directeur, onder meer omdat ze te mooi waren, legde geduldig uit dat geen land het zich kan veroorloven om de helft van zijn academici aan de arbeidsmarkt te onttrekken. De in Tunesië geboren cultuurwetenschapper en buikdanslerares Kaouthar Darmoni kreeg er de slappe lach van dat het hier net zo ging als bij ouderwetse moslims. Intussen pleitte KPN-commissaris en lid van het Innovatieplatform Marike van Lier Lels voor een grotere rol van de liefde, ook bij het nemen van zakelijke beslissingen.

Het was een beetje een charade, een hoogmis voor het politiek-correcte denken, maar wel sympathiek en overtuigend. Die andere voormalige politicus met een eigen televisieprogramma, Paul Rosenmöller, is minder geloofwaardig in zijn masochistische knieval voor de slachtoffers van Nederlands ongelijk. In het Ghanese slavenfort Elmira liet hij de Surinaamse Jörgen Raymann, 'met voorouders aan beide kanten van de zweep', geëmotioneerd zoeken naar de gevoelens van een betovergrootmoeder, die haar continent voor het laatst aanschouwde. Rosenmöllers empathie bleef buitenkant, het engagement van een televisiepersoonlijkheid.

In Boeken etc. (VPRO) vergeleek dichter en essayist Ramsey Nasr het huidige Nederland met The Truman Show, de film over onbewust leven in een soap-decor. We zouden het verschil tussen nep en echt niet meer weten, vooral omdat we gewend zijn geraakt aan het realiseren van al onze fantasieën. Hij noemde als voorbeeld een man met een strijkbout aan zijn geslacht in Sex voor de Buch, maar er zijn meer televisieprogramma's die dromen in vervulling laten gaan.

Het beste (goed bekeken en goed gemaakte) voorbeeld is Mooi, weer De Leeuw (VARA), waarin 'gewone mensen' bijzondere dingen mogen doen en meemaken, ook al kunnen ze er niet veel van.

Donderdag was Nasr ook te gast bij Paul de Leeuw, in Pauls Punt! Hij maakte daar de fout tot twee keer toe het woord 'metafoor' te gebruiken, en werd daarom als zombie aangestaard door rapper Ali B., de man die ooit in Almere koningin Beatrix liet dansen.

    • Hans Beerekamp