Heerenveen ligt op koers voor Europees voetbal

Heerenveen is zwoegend op weg naar een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. De Friezen wonnen gisteren het eerste duel in de finaleronde van de play-offs bij FC Twente met 1-0. De slechte wedstrijd in Enschede verdiende geen winnaar, maar invaller Poulsen had daar in de 87ste minuut geen boodschap aan.

De Deen scoorde uit een voorzet van Pranjic en lijkt daarmee een loodzwaar seizoen voor Heerenveen te redden. De ploeg van trainer Verbeek moet in staat zijn om FC Twente woensdag thuis van een stunt af te houden.

Verbeek hoopt dan ook weer te beschikken over een extra aanvaller. Bruggink, Tarvajärvi en Yildirim kwamen in de twee play-offduels tegen Roda JC (1-0 en 0-0) wegens blessures niet in actie. Van Yildirim staat vast dat hij het duel tegen FC Twente niet haalt.

Genoodzaakt door al het blessureleed koos Verbeek tegen FC Twente voor resultaat, dus spelend met een versterkt middenveld. 'We gaan nu niet voor de schoonheidsprijs, die smaak heb ik even niet. Na de twee moeilijke wedstrijden tegen Roda bleek dat spelen met drie spitsen geen optie meer was. Ik wilde met een goed bezet middenveld het duel tegen Twente controleren. Dat is goed gelukt. Die 1-0 was gelukkig, maar niet gestolen. Twente was nauwelijks gevaarlijk', aldus Verbeek.

Collega Van Staa kon dat niet weerspreken. FC Twente wilde wel, maar kon niet. 'We willen graag vooruit spelen. Maar de frisheid en scherpte ontbraken. Aanvallend was het onvoldoende. In Heerenveen wordt het nu alles of niets', aldus de trainer.

De eerste helft in Enschede was een strijd op het middenveld. Daar leden beide ploegen echter veelvuldig balverlies. Alleen Pranjic van Heerenveen liet bij vlagen zijn kunnen zien. De kleine Kroaat stond ook aan de basis van de enige fatsoenlijke aanval van de Friezen. Hij leverde vanaf de linkerflank een prima voorzet af op spits De Vries. De huurling van Leicester City kopte de bal net over.

Aan de andere kant kreeg de thuisploeg voor rust geen enkele kans. FC Twente rekende daarna op een bevlieging van spits N'Kufo, maar die bleef uit. De wedstrijd leek te eindigen in 0-0, maar in de 87e minuut gingen de Tukkers in de fout. Twente leed knullig balverlies. Via Pranjic strafte Poulsen die blunder koelbloedig af.