Gergjev Festival met thema 'vrijheid'

Het elfde Gergjev Festival, van 8 tot en met 17 september in Rotterdam, heeft als thema 'vrijheid'. Naast symfonische muziek en kamermuziek in de Doelen, zijn er ook daarbuiten veel programma-onderdelen, waaronder concerten in het Nederlands Architectuur Instituut en de Laurenskerk.

Russische speelfilms, ooit tegengehouden door de comministische censuur, zijn te zien in de Pathé-bioscoop. In de Schouwburg is er een debat, precies vijf jaar na de aanslagen in New York. In het Goethe Instituut is er een expositie over het Berlijn van de jaren '70 en '80. In Luxor is er een familievoorstelling van het treurspel Egmont met muziek van Beethoven en met verteller Wim T. Schippers.

Valery Gergjev, de chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dirigeert zijn musici in vier concerten. Daarin klinkt muziek van onder anderen Korngold, Mozart, Berlioz, Schumann, Bartók en Sjostakovitsj (Tiende symfonie).

Op het openingsconcert wordt de Derde symfonie 'Eroica' van Beethoven gespeeld, door de componist aanvankelijk opgedragen aan Napoleon, wiens naam later werd geschrapt. Tijdens het slotconcert klinken A Survivor From Warsaw van Schönberg en de Negende symfonie van Beethoven.