Gemor: Peretz krijgt Defensie

Partijleider Peretz wordt minister van Defensie. De oud-generaals in de Arbeidspartij kunnen dat maar moeilijk verkroppen.

Traditioneel is de Arbeidspartij de partij van de generaals en admiraals b.d. die een politieke carrière ambiëren. Voor voormalige commandanten als Matan Vilnai (luchtmacht), Ami Ayalon (Shin Bet) en Danny Yatom (landmacht) is het nauwelijks te verkroppen dat partijleider Amir Peretz minister van Defensie wordt, en niet een van hen.

In wat het dagblad Yedioth Ahronot vandaag 'De revolte van de Ashkenazische generaals' noemt, deden de militairen een bijna geslaagde poging om te verhinderen dat Peretz op Defensie komt. De generaals verpakten hun poging in een procedurevoorstel: niet de partijleider, maar het partijcongres moest bepalen wie minister zou mogen worden. Met slechts 37 stemmen verschil won Peretz deze strijd, maar niet na een wekenlange fluistercampagne te hebben moeten doorstaan. Hij zou als oud-vakbondsleider en ex-sergeant niet geschikt zijn, niet de ervaring hebben noch het strategisch inzicht. En het ergst van al: hij zou 'een duif' zijn.

Zijn meest directe contact met het leger zou een familierelatie zijn: de chef van de patisseriekeuken van de generale staf is een tante van Peretz. Ook werd gezegd dat 'een Marokkaan' (Peretz is in Marokko geboren) niet in staat is een gecompliceerd apparaat als het leger te leiden. Dat zouden alleen ashkenazische joden (afkomstig uit Europa) kunnen.

Op het congres van de Arbeidspartij kon majoor-generaal Vilnai zich gisteren nauwelijks beheersen. Op sarcastische wijze bood hij zijn excuses aan voor 'het feit dat ik 30 jaar geleden met 217 strijders de 100 gijzelaars in Entebbe heb gered'. En: 'Ik bied ook mijn excuses aan voor het feit dat ik 40 jaar geleden met 13 paracommando's achter de linies in Egypte landde en veilig met deze groep terugkeerde na de Egyptenaren te hebben verslagen.'

Peretz antwoordde dat Israël en de Arbeidspartij anno 2006 nu eenmaal meer behoefte hebben aan 'sociale generaals' die de armoede bestrijden en het minimumloon verhogen. Hij zei dat de ex-generaals pas heel laat inzagen dat sociale kwesties op het ogenblik belangrijk gevonden worden.

Slimmer daarom opereerde de huidige opperbevelhebber van de strijdkrachten, Halutz. Na de eerste anonieme twijfels aan Peretz' geschiktheid op Defensie, zei hij dat iedere officier die iets negatiefs zou zeggen over Peretz, ontslagen wordt. Hij zei het toe te juichen dat de politieke leiding van het grootste defensieapparaat in het Midden-Oosten weer in handen komt van een 'burgerpoliticus'.