'Essent zoekt partner voor koop Casema'

Energie- en kabelbedrijf Essent wil kabelaar Casema overnemen. Daarvoor zoekt het bedrijf naar een investeringsmaatschappij om mee samen te werken. Essent zou onder andere in gesprek zijn met de Britse investeerder CVC.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) op basis van bronnen die zeggen kennis te hebben van de verkoop van Casema. Vorige maand werd bekend dat Nederlands derde kabelbedrijf met 1,3 miljoen klanten in de verkoop staat. Casema zou ruim 2 miljard euro moeten opbrengen. De huidige eigenaren van Casema zijn de investeerders Carlyle, Providence en GMT. Zij betaalden in 2002 665 miljoen euro voor het bedrijf.

Volgens het FD zou de financiële partij Casema kopen en zou Essent zijn divisie Kabelcom bij de samenwerking inbrengen. Op termijn zouden de kabelaars fuseren. Daarmee zou het grootste kabelbedrijf ontstaan van Nederland, met ruim 3 miljoen klanten in een groot deel van het land.

Essent werkt al nauw samen met Casema bij de introductie van televisie in hoge definitie-kwaliteit (HDTV). Beide kabelmaatschappijen maken gebruik van dezelfde technologie; digitale tv-decoders van beide kabelaars zijn met elkaar uitwisselbaar. 'In technisch opzicht zou een overname van Casema makkelijk uitvoerbaar zijn', zei Marc Maters van Essent eerder tegen deze krant.

Essent bevestigt nu interesse te hebben voor Casema. Een van de redenen is dat Essent steeds meer diensten aanbiedt over het kabelnetwerk: telefonie, digitale televisie en breedbandinternet. Eind deze maand komt daar HDTV bij. Deze techniek vergt nog meer netwerkcapaciteit. Voor de uitbreiding van bandbreedte zijn grote investeringen nodig, waar Essent meer schaalgrootte voor moet hebben.

Nederlandse kabelaars zijn tot nu toe geen concurrenten van elkaar omdat ze ieder in een ander gebied opereren. Om met telecombedrijven KPN en Tele2 te concurreren, die nieuwe digitale tv-producten verkopen, adverteren de grote kabelbedrijven samen voor digitale kabeltelevisie. Ook UPC, Nederlands grootste kabelbedrijf, wordt genoemd als mogelijke koper van Casema. UPC onthoudt zich echter van commentaar.

Casema-directeur Sytse Zuidema vertelde eerder tegen deze krant dat het beleid van de huidige investeerdersgroep de afgelopen drie jaar vruchten afgeworpen heeft. Zuidema ziet de toekomst van Casema met vertrouwen tegemoet: 'Met name de telefoniemarkt is voor ons interessant. De jaaromzet voor kabeltelevisie in Nederland is 1 miljard euro. maar KPN haalt met vaste telefonie zes miljard euro omzet. Momenteel krijgt Casema duizend nieuwe telefonieklanten per maand. '