Een club zonder kapsones

Sinds het landskampioenschap van 1992 en de winst van de Europa Cup in 1993 speelde honkbalploeg ADO een bescheiden rol in de hoofdklasse. Met een nieuwe technische staf en tien nieuwe spelers komt de titel eindelijk weer in zicht.

Speler-coach Jimmy Summers van ADO in actie tegen Sparta/Feyenoord. Foto Michael Kooren 29-04-2006, Rotterdam, Honkbal, Sparta/ Feeynoord-ADO nw werper van ADO in aktie. foto Michael Kooren Kooren, Michael

Met een nieuwe sponsor, een nieuwe technische staf, tien nieuwe spelers en het in ere herstellen van de oorspronkelijke naam heeft de Haagse honkbalclub ADO een gedaanteverwisseling ondergaan. De club waarvan het eerste team de laatste jaren onder de naam Tornado's een bescheiden rol speelde in de hoofdklasse, heeft de sportieve ambities bijgesteld. Door de komst van vijf spelers van landskampioen Neptunus en een Japanse topwerper geldt ADO dit seizoen als een mogelijke titelkandidaat.

Positief gevolg van de leegloop bij Neptunus, al jaren de favoriet voor de titel, is een spannender competitie. 'Dit is het eerste seizoen sinds 2000, dat ik niet weet welk team kampioen wordt', vertelt een enthousiaste Jimmy Summers (32), speler-coach van ADO. 'De sterke spelers zijn dit jaar meer verspreid over verschillende teams. Iedereen kan elkaar verslaan. Goed voor de competitie én voor het Nederlandse honkbal.'

De in Mexico geboren en in Amerika getogen werper is - na een onderbreking van een jaar in Kroatië - bezig aan zijn zesde seizoen bij ADO. Summers heeft de overmacht van Neptunus, het bolwerk van Nederlandse internationals dat zevenmaal op rij landskampioen werd, van nabij ervaren. 'Neptunus was zo sterk. Als ze hun spelers hadden behouden, hadden ze de titel weer gewonnen.' Nu zijn er meerdere kanshebbers, waaronder het Haarlemse Kinheim, HCAW uit Bussum, Pioniers uit Hoofddorp en ook ADO.

'Onze doelstelling is het halen van de play-offs', zegt Summers. Een plaats bij de beste vier ploegen in de hoofdklasse is mogelijk, denkt hij. Zeker met de versterkingen die ADO dankzij de nieuwe geldschieter Lijbrandt Telecom heeft kunnen aantrekken. Summers is in zijn nopjes met de komst van de vijf honkballers die de afgelopen jaren het gezicht bepaalden van zowel Neptunus als het Nederlands team: buitenvelder Harvey Monte, eerste-honkman Percy Isenia, catcher Maikel Benner en de werpers Rob Cordemans en Robin van Doornspeek.

'Die jongens hebben veel ervaring en zijn een voorbeeld voor de jongere spelers. Zij kunnen de anderen veel leren en nemen een last van mijn schouders. De combinatie van spelen en coachen is zwaar', aldus Summers. Bij het binnenhalen van de versterkingen ging het Summers niet alleen om goede honkballers. Het moesten 'teamspelers' zijn die zich inzetten voor hun ploeggenoten en de ontwikkeling van de jeugd bij ADO. 'Ze moeten wat toevoegen aan het eerste team, maar ook aan de club als geheel.'

Werken aan een goede sfeer binnen de ploeg én de club, is Summers' uitgangspunt. 'In het verleden had ADO wel getalenteerde spelers, maar ze waren niet altijd blij om voor de club te spelen. Er waren wat interne problemen. Ik ben in 2003 niet voor niets naar Kroatië gegaan. De spelers moeten weer zin krijgen om voor ADO en voor elkaar te spelen. Een goede chemie binnen de ploeg is belangrijk. De nieuwe spelers zijn aardige jongens. Ze hebben veel meegemaakt en gewonnen. But they don't have an attitude.'

Hetzelfde geldt volgens Summers voor de laatste aanwinst van ADO. De komst van de Japanse werper Akira Okamoto, die acht seizoenen uitkwam voor de profclub Kintetsu Buffaloes in de Japanse Major League en vorige week arriveerde in Nederland, is de slagroom op de taart. Summers: 'Ik wil niet weten hoeveel nullen er achter het bedrag op zijn bankrekening staan. Hij is een topspeler en een bonus voor het team en de hele club. Deze jongen is gewend om te werpen in stadions met 50.000 mensen, maar hij voelt zich niet beter dan de anderen.'

Voor het geld of volle honkbalstadions is de Japanner niet naar Nederland gekomen, want meer dan een redelijke onkostenvergoeding kunnen hoofdklasseclubs als ADO hun spelers niet betalen. 'Hij wilde Engels leren, wat van de wereld zien en van het leven genieten in Europa. Van die kant van het leven heeft hij als prof in Japan niet veel gezien door de discipline in het tophonkbal daar.'

Met Okamoto in de gelederen is de werperstaf van Summers compleet. 'De pitching is onze sterke kant. Met Cordemans en Okamoto als starters, ikzelf als reliever en Van Doornspeek als closer zijn we moeilijk te verslaan. In aanvallend opzicht moeten we nog wat sleutelen aan de ideale line-up.' Daarbij krijgt hij hulp. Met assistent-coaches Robert John, Hudson John en Michael Crouwel is ook de technische staf versterkt. 'Ze hebben allemaal veel ervaring. Robert John heeft geweldig werk voor de club verzet, ook met het aantrekken van de nieuwe sponsor.'

De resultaten vallen Summers tot nu toe niet tegen. Afgelopen weekeinde werd Sparta/Feyenoord tweemaal verslagen en bewezen zijn startende werpers hun waarde. Cordemans leidde ADO zaterdag in Rotterdam naar een benauwde 1-0 overwinning door pas in de zevende inning een loper op de honken toe te staan. Okamoto debuteerde een dag later voor eigen publiek en hield zich goed staande op de heuvel: ADO won met 2-1.

Met vier overwinningen en twee nederlagen is de tussenbalans positief. Summers: 'Vorig seizoen streden we tegen degradatie en was er nauwelijks budget. Er zit progressie in ons spel, maar we moeten nog hard werken. De teamleden moeten beter op elkaar ingespeeld raken en minder aanvallende fouten maken.'

Alles wijst er op dat de sportief magere jaren voorbij zijn. Na het landskampioenschap van 1992 en de winst van de Europa Cup in 1993 speelde de club, op 22 maart 1949 opgericht als honkbalafdeling van voetbalvereniging ADO (Alles door Oefening), een bescheiden rol in de hoofdklasse. In 2001 en 2003 bereikte ADO nog wel de play-offs, maar werd verslagen door de latere finalist en kampioen Neptunus. Of het vernieuwde ADO dit seizoen al in staat is de tweede landstitel in de clubhistorie te behalen, moet worden afgewacht.

'Een kampioenschap is geen eis van de sponsor', zegt Ferry Neuteboom, voorzitter van de honkbalafdeling en voormalig speler van ADO 1. 'De play-offs halen is al leuk zat', vult penningmeester Donne Bax aan. De twee bestuurders hebben drie jaar geleden de Haagse honkbalschool opgericht en wijzen op het belang van een goede jeugdopleiding. Neuteboom: 'We willen jonge spelers een kans geven. Met de spelers van Neptunus hebben we de afspraak dat zij zich ook inzetten voor de ontwikkeling van de jeugd.'

Volgens Bax, die geen bedragen wil noemen omdat ADO al 'gepakt wordt' op het gerucht dat de club een miljoenensponsor heeft gevonden, wordt niet alle financiële capaciteit in het eerste team gestoken. 'We hebben een overeenkomst voor drie jaar. De sponsor wil dat de jeugd en onze accommodatie beter wordt. Ons beleid is dat de hele vereniging sterker wordt. Met de honkbalschool willen we het honkbal in de regio Haaglanden naar een hoger niveau tillen en een doorstroming van jeugdspelers naar het eerste team bewerkstelligen. Dat scheelt ons geld, want dan hoeven we minder spelers van buiten aan te trekken.'

In de aanloop naar dit seizoen was dat wel het geval. Bax en Neuteboom erkennen dat de aderlating bij Neptunus in Rotterdam tot scheve gezichten heeft geleid. Volgens Bax gingen de overschrijvingen van de spelers niet zonder moeilijkheden gepaard. 'Logisch', vindt Neuteboom. 'Het is voor elke club vervelend als toppers weggaan. In het begin zal het best wat kwaad bloed hebben gezet bij Neptunus, maar dat gevoel ebt wel weg.' Beiden ontzenuwen het verhaal dat de spelers voor het geld naar ADO zijn overgestapt. Bax: 'Wij betalen niet veel meer aan onkostenvergoedingen dan Neptunus. Ze hebben voor de sportieve uitdaging gekozen.'

Benner (26), Isenia (29) en Cordemans (31) bevestigen dat ze toe waren aan een nieuwe uitdaging bij een andere club. 'Het ging zo makkelijk bij Neptunus', zegt Benner over de ene na de andere landstitel die werd gevierd in Rotterdam. Isenia wilde na negen seizoenen Neptunus 'wat nieuws'. Voor Cordemans, twaalf jaar actief bij Neptunus, geldt hetzelfde. 'Het werd tijd voor iets anders. Ik heb met plezier bij Neptunus gespeeld maar het was wat veel van hetzelfde. Het gevoel van 'we worden toch wel kampioen' sloop er in. Bij ADO is winnen moeilijker - en dus leuker.'

    • Pieter de Vries