Deze foto is gemaakt zonder lens

'Het heeft puur met licht te maken. Je hebt alleen een doosje nodig met een heel klein gaatje en een stukje fotopapier, dat is de hele truc', legt Willem Labeij (63) uit. Hij heeft het over de meest simpele vorm van fotografie. Gisteren was het worldwide pinhole photography day.

De beeldend kunstenaar uit Dokkum tekent nu weliswaar vooral schelpen, maar bijna tien jaar lang heeft hij elke dag een pinholefoto gemaakt: 'Je moet wel een beetje bezeten zijn', zegt hij zelf over zijn werk. Ook dit jaar deed hij mee met de zesde editie van de worldwide pinhole photography day. Vorig jaar werden 1.815 pinholes ingestuurd uit 52 landen, waaronder een stuk of 15 uit Nederland.

Dit stilleven had een vrij korte sluitertijd van 6 seconden. Dat betekent: Labeij richtte de 'camera' op het onderwerp, haalde een lichtdicht plakbandje van het gaatje af, 'belichtte' 6 seconden en plakte het gaatje weer af. Vervolgens ontwikkelde hij de foto en had dit als resultaat.

Soms kan de sluitertijd wel 12 uur zijn, waarbij je de schaduwen van alle twaalf uren vangt. Labeij maakte de foto met een wegwerpcamera van de rommelmarkt. Hier heeft hij de lens uitgehaald en in plaats daarvan een stukje aluminiumfolie geplaatst met een goed rond speldengaatje erin.

Het bijzondere van pinholefotografie is dat alles even scherp of onscherp is. 'De sfeer is boeiend. Er komt meer kleur bij, omdat er geen lens is die corrigerend werkt.'

Iedereen kan zijn pinhole insturen op de laatste zondag van april, daar hoef je geen professionele fotograaf voor te zijn, maar eerst is het prettig om te weten hoe je zo'n camera bouwt. Meer informatie hierover is te vinden op: www.pinholeday.org.

Kijk op www.pinholeday.org/gallery voor meer foto's, maar ook op www.pinholeday.org/support voor instructies over de bouw van een doosje met een gaatje. Nog meer pinhole-wetenswaardigheden op www.pinhole.org en op www.f295.org.