De vakantiekok: Afrika

Janneke houdt een weekje meivakantie en laat ons hongerig achter. Om dan maar zelf een beetje in vakantiestemming te komen, reist de vakantiekok deze week in vijf dagen de wereld rond.

De inspiratie bij deze culinaire trektocht is het boek Hungry Planet, what the world eats van het journalistenechtpaar Peter Mentzel en Faith d'Aluisio. Op reportage in Nieuw-Guinea zagen ze een jongetje Amerikaanse instant-noedels uit een plastic potje eten: droog, zonder toevoeging van water.

Voor Mentzel en D'Aluisio was het hét negatieve voorbeeld van globalisering. Zelfs ons fastfood-eten wordt geëxporteerd. Ze besloten dertig families uit 24 landen met hun wekelijkse boodschappen op de foto te zetten om zo te laten zien hoe elders wordt gegeten. Daardoor geeft het boek een prachtig beeld van de wereldkeuken, en biedt het ook inspiratie voor exotische gerechten, onder meer uit Afrika.

De Afrikaanse keuken is in Nederland nog niet ver doorgedrongen. Ja, de Zuid-Afrikaanse gehaktschotel bobotie is voorverpakt verkrijgbaar in de supermarkt (en zoveel lekkerder als je snel 2 eetlepels abrikozenjam, 1 fijngehakte ui, 2 eetlepels mangochutney, 1 theelepel kerriepoeder, 2 laurierbladen, 500 gram gehakt en 150 gram rozijnen mengt en zachtjes laat stoven). En dat terwijl er zoveel meer is: heerlijke stoofpotten, pittige linzengerechten en geroosterd en gerookt wild vlees. Het Afrikaanse restaurant Serengeti in Den Haag, dat wordt gerund door een Ghanese moeder en zoon, heeft bijvoorbeeld nyama choma op de kaart staan, de West-Afrikaanse versie van bbq, en akonfem, parelhoen in een pompoen- en sinaasappelsaus met gebakken yam. Maar verder is Afrika voor velen nog onbekend culinair terrein.

Daarom vandaag een vernederlandste versie van palava, een stoofpotje uit West-Afrika:

Voor 4 personen:

250 ml palmolie (of zonnebloemolie met snufje turmeric [koenjit] voor de rode kleur)

4 uien, in stukken gesneden

4 tomaten, in stukken

2 chilipepers, ontdaan van zaadjes en fijngehakt

2 theelepels verse gember, fijngehakt

400 gr (wilde) spinazie

500 gr runderstoofvlees, in dobbelstenen gesneden

100 gr egushi (pompoenzaadjes) of sesamzaadjes

Fruit in een pan de ui in olie goudbruin. Draai het vuur laag, voeg de tomaten met vocht en chilipeper toe, en, als je zonnebloemolie gebruikt, de turmeric. Voeg het vlees toe en stoof het geheel op een laag vuur. Blijf af en toe roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg na een kwartier de spinazie toe, dek de pan af en laat het nog 15 minuten stoven. Voeg de egushi toe en roer alles door elkaar.

Lekker met rijst en bakbananen (even bakken met korstje van gember, peper en knoflook).

Morgen in de vakantiekok: de VS; woensdag Azië; donderdag Latijns-Amerika; en vrijdag: wat is Australisch eten? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Titia Ketelaar