De trend: veilig op straat

2006 World Trade Center

Het herbouwde World Trade Center in New York moet de nieuwe standaard worden voor veiligheid in publieke ruimtes. Dat is de ambitie van de eigenaar, de Port Authority of New York and New Jersey. De architecten werken samen met veiligheidsprofessionals. De eigen politie van de Port Authority werkt samen met de stadspolitie en de goedbetaalde, goedgetrainde professionele bewakers. Aarzelend en onwennig, maar dit soort kruisbestuiving is noodzakelijk om te innoveren. Naast de bouwkundige veiligheid van het WTC (vliegtuigbestendig!) is er vooral aandacht voor de virtuele veiligheid. Een irisscan voor alle bezoekers en een analyse van hun vingerafdrukken; dan pas mogen ze naar binnen. Slimme camera's matchen de gezichten van de bezoekers met foto's van bekende terroristen en criminelen, ze kunnen ook wapens ontdekken. Sensoren zien of er giftige gassen dreigen te worden verspreid.

Foto AP In this rendering released by the World Trade Center Memorial Foundation, Monday, March 13, 2006, the "Reflecting Absence" design for the World Trade Center memorial is shown. Without political ceremony, construction began on the World Trade Center memorial Monday morning, while relatives of some of the Sept. 11 victims headed to court to fight plans to build over the twin towers' historic footprints. (AP Photo/WTC Memorial Foundation, LMDC) Associated Press

2006 op straat en thuis

Het WTC is het symbool van antiterrorisme, maar veiligheid is veel meer dan dat. Op heel gewone plekken, op straat en bij u thuis, worden steeds vaker virtuele 'WTC'-gereedschappen gebruikt voor slimme wetshandhaving. Virtuele veiligheid betekent niet alleen het voorkomen van fraude en identiteitsdiefstal, maar ook minder verkeersongelukken en tijdig gewaarschuwd worden voor een tsunami. Intelligente camera's snappen wat ze horen en zien. In Londen verminderen ze de files en de straatroof en in de auto verbeteren ze uw rijkunst. Ze voorkomen dat in de trein potentieel gewelddadige situaties uit de hand lopen.

2020 in uw mobieltje

De 'standaard voor veiligheid' is verplaatst van het WTC naar uw mobieltje. Dat fungeert in 2020 als milieucheck, paspoort en leugendetector, en zorgt ervoor dat iedereen zichzelf beter kan beschermen. Burgers hebben meer privacy en veiligheid gekregen. Slimme, semi-automatische wetshandhaving zorgt ervoor dat alleen de crimineel wordt lastiggevallen en gecontroleerd, niet de nette burger. Slim handhaven is preventief handhaven. Het is onmogelijk geworden de regels te overtreden. Wie niet fraudeert, kan probleemloos anoniem blijven; wie wel fraudeert, wordt meteen ontmaskerd. Een intelligent apparaat functioneert niet meer als het is gestolen, dus waarom dan nog stelen? Geen gênante foto's meer op internet geplaatst door wraakzuchtige exen; zonder ingebouwde toestemming gaat het beeld immers automatisch op zwart. Eindelijk loont misdaad niet meer! Agenten brengen veel minder tijd door achter hun bureau en veel meer op straat. Natuurlijk is het gezag van de politie volledig hersteld. Zonder dat is namelijk alle technologie nutteloos.

Futurist (www.futurecheck.nl)

    • Marcel Bullinga