'De sociale rivaliteit met Duitsers is afgenomen'

Nederlanders en Duitsers gaan elk op hun eigen manier om met voetballers.

Rob Reekers bewondert het respect dat de Duitsers nog hebben voor elkaar.

Rob Reekers. Foto VfL Bochum
Rob Reekers. Foto VfL Bochum VFL Bochum

De Nederlander Rob Reekers (39) speelde twaalf jaar in de Duitse competitie en voetbalde voor amateurvereniging SC Schöppingen en de profclubs Vfl Bochum en FC Gütersloh. In 315 duels scoorde de viervoudig international negen keer. Tegenwoordig traint de linksback van weleer de A2-jeugd van FC Twente. Hij bezit drie voetbalscholen en woont in het Duitse Ahaus.

Je profloopbaan begon in 1986 bij Vfl Bochum. Wat voor beeld van Duitsland had je toen je naar Bochum verhuisde?

'Hoewel ik in Losser ben opgegroeid, vlakbij de Duitse grens, zag ik Duitsland als buitenland. Het Duitse voetbal kende ik van de Sportschau. Ik was een typische Nederlander als het om de verhouding Nederland-Duitsland op voetbalgebied ging. Het trauma van de WK-finale van 1974 was nog niet verwerkt, en ik hoopte steevast dat Nederlandse ploegen van de Duitsers zouden winnen.'

Had je aanpassingsproblemen?

'Nauwelijks, maar dat kwam omdat ik me flexibel van geest toonde en snel wilde integreren. Dat was al zo bij Schöppingen. Later, bij Bochum en Gütersloh, stelde ik me steeds respectvol op tegenover mijn ploeggenoten. Ik sprak al behoorlijk Duits, maar probeerde dat tóch steeds beter te doen. Maar de beste manier van integreren is presteren. Als je week in week uit aantoont het niveau aan te kunnen, word je overal met open armen ontvangen.'

Wat voor beeld heb je van de huidige Duitse samenleving?

'De val van De Muur in 1989 heeft een hoop veranderd. Economisch gezien gaat het slechter, er is veel werkloosheid. De maatschappij is killer geworden, het verschil tussen arm en rijk neemt met de dag toe. De hardste klappen vallen in Oost-Duitsland en het Roergebied, waar ik jarenlang heb gewoond. Zo zijn de vele ontslagen bij Opel in Bochum keihard aangekomen. Ik wil niet generaliseren, maar als ik de doorsnee Duitser zou moeten omschrijven, dan is het een degelijk en zakelijk persoon die graag de kat uit de boom kijkt.'

Bestaat de aloude rivaliteit tussen Nederlanders en Duitsers nog?

'Op sociaal gebied is die afgenomen. Ze gaan op een goede manier met elkaar om. Van mijn Duitse vrienden weet ik dat ze graag vakantie vieren in Nederland. Ook als het om een voetbalwedstrijd gaat zijn de scherpe kantjes er wel vanaf. Dat komt echter vooral omdat het Duitse elftal weinig kwaliteit bezit. Van de tien duels die Duitsland tegenwoordig tegen Nederland speelt, worden er maximaal twee gewonnen. Ik schat dat het Duitse voetbal pas over tien jaar weer van wereldklasse is. Ga maar na: de laatste vijf jaar heeft de ploeg geen enkele keer een topland verslagen.'

Je woont al twintig jaar in Duitsland. Keer je nog terug naar Nederland?

'Daar ga ik niet vanuit, ook omdat mijn twee zonen in Duitsland zijn geboren en opgegroeid. Tegen mij en mijn vrouw spreken ze Nederlands, maar tegen elkaar Duits. En ik ben vanuit mijn woonplaats met de auto binnen een half uur in Nederland.'

De Duitse voetbalpers vreest voor een afgang van Die Mannschaft op het WK. Deel jij die mening?

'Absoluut, want afgezien van Michael Ballack heeft de ploeg geen enkele Europese topspeler. De voorronde komen ze wel door, maar daarna is het snel afgelopen. Bondscoach Klinsmann speculeert op de fitheid van de ploeg en het thuisvoordeel, maar ook hij weet dat dat niet voldoende zal zijn om voor furore te zorgen. Het elftal is gewoon te zwak.'

Waarom is de Bundesliga aantrekkelijker dan de Nederlandse competitie?

'De stadions zitten altijd vol, er is meer aandacht van de pers en de salarissen zijn veel hoger. Bovendien zijn er nauwelijks rellen. Zelfs de aanhangers van aartsrivalen als Borussia Dortmund en Schalke '04 lopen door elkaar heen naar het stadion. Bovendien is er in Duitsland meer respect voor voetballers. In Nederland word je direct met 'jij' aangesproken, hier met 'Sie'. De mensen zijn gewoon beleefder, hier wordt nog aandacht geschonken aan normen en waarden. Niet voor niets spelen hier nu zo veel Nederlanders. Rafael van der Vaart zei dat hem bij HSV de ogen zijn geopend, hij vindt de Bundesliga een mooie competitie. En dat zeggen eigenlijk alle Nederlanders hier.'

Dit is het eerste deel van een serie over de rivaliteit tussen Nederlanders en Duitsers, naar aanleiding van het WK voetbal.

    • Marcel Abrahams