Dansen met kaviaar op popsa en wodkabeat

De oude Sovjet-Unie dringt door in het uitgaansleven.

Feesten op het thema'I love Djen Pobedy'.

Feest van SalonUSSR in Amsterdam, onder meer Moskow Diskow en Russisch nieuwjaar. Foto Andrei Tchernikov
Feest van SalonUSSR in Amsterdam, onder meer Moskow Diskow en Russisch nieuwjaar. Foto Andrei Tchernikov Tchernikov, Andrei

Zin om de overwinning van de sovjets in de Tweede Wereldoorlog (9 mei 1945) op een toepasselijke manier te vieren? De immigrantengemeenschap uit de voormalige Sovjet-Unie in Nederland (ruim 30.000 man volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek) organiseert de komende tijd verschillende disco's, live-optredens met chansonniers en clubfeesten vol Ostalgie.

Rotterdam De organisatie van Club CCCP vindt vrijwel iedere maand wel een gelegenheid (Nieuwjaar, Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag) om een groot feest te organiseren in Nighttown. 'In onze club ziet u de mooiste Russische meisjes en vrolijke jongens', aldus de website, waar 'moderne mensen die het verleden niet vergeten' ook naar de Russische Radio Retro kunnen luisteren.

Club CCCP richt zich op immigranten die heimwee hebben naar 'popsa', de elektronische muziek met een flinke beat die je in iedere Russische taxi hoort. Lenin-prullaria zijn hier niet te vinden: de verwijzing naar de Sovjet-Unie in de naam slaat eerder op de afkomst van de bezoekers. Naast Rusland is vooral de Kaukasus goed vertegenwoordigd. 'Maar Nederlandse bezoekers zijn ook zeer welkom', aldus de 26-jarige organisator Farhad Manedov.

Een Nederlander die Club CCCP wel eens bezoekt, is Rogier van IJperen (27) uit Vlaardingen. 'Op de dansvloer staan bijzonder mooie vrouwen, schaars gekleed te dansen op hele foute muziek. Aan de zijkant staan vaak een beetje sukkelige mannen te kijken. Er hangt wel een gezellige sfeer.'

Op 5 mei is het eerstvolgende feest, met muziek van dj Onegin uit Berlijn.

AmsterdamDe Amsterdamse sociëteit Akhnaton organiseert al sinds begin jaren negentig Russische feesten, toen vooral nog voor de expat-scene. Inmiddels wordt om de maand een feest gehouden dat vergelijkbaar is met dat van Club CCCP. De muziek is hier iets rustiger en internationaler. Het eerstvolgende feest in Akhnaton is op 20 mei.Een heel ander Russisch feestcomité in de hoofdstad is het kunstenaarscollectief SalonUSSR. Dj Goldfinger en vj Akla (Maxim Chapochnikov en Oleg Livshitz) hebben een hekel aan de radiohits die op bovengenoemde disco's worden gedraaid. De afkorting in de naam SalonUSSR staat voor United System of Sentimental Realities. 'We willen een fantasiewereld creëren, een ideale Sovjet-Unie, die in werkelijkheid nooit heeft bestaan', aldus Chapochnikov. Hij gebruikt de symbolen uit zijn geboorteland om een vrolijke retrosfeer op te roepen. De Salonfeesten, die plaatsvinden in tenten als Panama, Sugar Factory en Pakhuis Wilhelmina, worden aangekleed met decorstukken en filmpjes, geïnspireerd op thema's als 'Lenins Nieuwe Economische Politiek' en de 'Dag van de Kosmonaut'. In de Sugar Factory organiseert SalonUSSR op 2 juni Moskow Diskow, een mix van 'funky glitterdisco zoete Italo, neowave en wodkabeat.' Een slok wodka of een hapje kaviaar om in sovjetsferen te komen, is op de feesten van SalonUSSR gebruikelijk.www.salonussr.com;www.akhnaton.nlDen HaagOp 6 mei treedt de Russische chansonnier Vladimir Asmolov (baardje, bruine zonnebril, zeemanspet) op in BowlingWorld Zuiderpark, op het feest I love Djen Pobedy (I love Dag van de Overwinning). 'Genre: nostalgie, dresscode: naoorlogs, wachtwoord: overwinning', aldus de aankondiging. Het publiek in Den Haag bestaat vooral uit Russische vrouwen met hun Nederlandse partner. Bij vorige feesten werd de disco afgewisseld met clownsoptredens, cabaret en een loterij met garderobenummertjes: neem een tolk mee.www.rusmax.nl: Russischtalige site van de Russische gemeenschap in de Benelux.De Amsterdamse sociëteit Akhnaton organiseert al sinds begin jaren negentig Russische feesten, toen vooral nog voor de expat-scene. Inmiddels wordt om de maand een feest gehouden dat vergelijkbaar is met dat van Club CCCP. De muziek is hier iets rustiger en internationaler. Het eerstvolgende feest in Akhnaton is op 20 mei.

Een heel ander Russisch feestcomité in de hoofdstad is het kunstenaarscollectief SalonUSSR. Dj Goldfinger en vj Akla (Maxim Chapochnikov en Oleg Livshitz) hebben een hekel aan de radiohits die op bovengenoemde disco's worden gedraaid. De afkorting in de naam SalonUSSR staat voor United System of Sentimental Realities. 'We willen een fantasiewereld creëren, een ideale Sovjet-Unie, die in werkelijkheid nooit heeft bestaan', aldus Chapochnikov. Hij gebruikt de symbolen uit zijn geboorteland om een vrolijke retrosfeer op te roepen. De Salonfeesten, die plaatsvinden in tenten als Panama, Sugar Factory en Pakhuis Wilhelmina, worden aangekleed met decorstukken en filmpjes, geïnspireerd op thema's als 'Lenins Nieuwe Economische Politiek' en de 'Dag van de Kosmonaut'.

In de Sugar Factory organiseert SalonUSSR op 2 juni Moskow Diskow, een mix van 'funky glitterdisco zoete Italo, neowave en wodkabeat.' Een slok wodka of een hapje kaviaar om in sovjetsferen te komen, is op de feesten van SalonUSSR gebruikelijk.

Den Haag

Op 6 mei treedt de Russische chansonnier Vladimir Asmolov (baardje, bruine zonnebril, zeemanspet) op in BowlingWorld Zuiderpark, op het feest I love Djen Pobedy (I love Dag van de Overwinning). 'Genre: nostalgie, dresscode: naoorlogs, wachtwoord: overwinning', aldus de aankondiging. Het publiek in Den Haag bestaat vooral uit Russische vrouwen met hun Nederlandse partner. Bij vorige feesten werd de disco afgewisseld met clownsoptredens, cabaret en een loterij met garderobenummertjes: neem een tolk mee.

www.club-cccp.nl Radio Retro: www.club-cccp.nl/radio.htm

www.salonussr.com; www.akhnaton.nl

www.rusmax.nl: Russischtalige site van de Russische gemeenschap in de Benelux.

www.rusmax.nl: Russischtalige site van de Russische gemeenschap in de Benelux.

    • Thalia Verkade