Chinezen doen niet mee, Mexicanen wel?

walkout8.jpgHonderdduizenden immigranten, legaal en minder legaal, legden gisteren hun werk neer. Trokken de straat op. Lieten zien dat ze economische slagkracht hebben.

Ik schreef daar voor de dinsdagochtend-next een stuk over. Ik wist gisteren: als de dag eenmaal begint, krijg ik geen organisator meer te pakken. Dus ik belde om acht uur ‘s ochtends (New York-tijd) Jesse Diaz op. Hij studeert en woont in Los Angeles, waar het toen nog ‘s ochtends vijf uur was. Jesse was ooit hovenier, is nu student van 42 en is de grote man achter de protesten in Californië.

walkout10.jpgSlaapdronken draaide hij zijn praatje af en gaf zelfs scherpe antwoorden op mijn vragen. „Niet alle illegalen maken wc’s schoon”, zegt Jesse. „Maar wel veel.” En daarvoor mogen ze best beloond worden.

Lees hier het blog van CNN’s Anderson Coopers en kijk hier naar een filmpje van AP hoe de dag in andere steden verliep. In New York ging het anders. Hier geen massale protesten, wel een ‘human chain’ van immigranten die elkaars handen vasthielden, duidelijk door de vakbond werden aangespoord en dolgelukkig leken met het T-shirt. De kartonnen doos bleef achter, met een paar briefjes erin. In Chinese karakters, meer dan de datum en de tijd van het protest kon ik niet ontcijferen. Wel dat er twaalf T-shirts XL en vijftig van de maat XXL in hadden gezeten.

walkout1.jpgHier ook overigens een CNN-post over de Chinezen die gewoon doorwerken - zelfs al gaat het over henzelf. Kijk hier naar een eigen filmpje over de actie op Manhattan. Hier een graphic met de groei van het aantal immigranten per staat.

Even Jesse Diaz nog. „De economie krijgt een tik, de beurs zal het merken.” Op de korte termijn viel het mee, de Dow-Jonesindex daalde 0,2 procent. En als we verder kijken dan een dag? „If illegal immigration came to a standstill, it would disrupt the economy.” Ik laat het maar even onvertaald.

Wat ik nou wel graag zou willen weten: wat denkt Nederland? Als je zou moeten kiezen, welke groepen worden dan wel en welke niet toegelaten, in dit land van de grote dromen?

Voor meer foto’s?

walkout10.jpg
walkout5.jpg
walkout6.jpg
walkout7.jpg
walkout4.jpg
walkout3.jpg

    • Freek Staps