Caves stem is ongewoon hoog en jammerlijk

Voor de film The Proposition (2005, geregisseerd door James Hillcoat) heeft Nick Cave het script geschreven en, samen met violist Warren Ellis, de soundtrack. De film is hier nog niet uitgekomen, maar de soundtrack is te koop. Te oordelen naar het bijbelse landschap op de voorkant van het hoesje, en de door zweepslagen gekerfde rug van een gekruisigde op de achterkant, is Cave zijn aloude thema's van schuld, boete en verlossing niet te boven. Muzikaal biedt The Proposition niet veel dat we nog niet kenden. Warren Ellis laat zich weer horen als een onconventionele violist, met een rasp in plaats van een strijkstok. Waarschijnlijk klinkt het droge woestijngekriebel op de banjo en het geveeg met kwastjes over de drum bij de film heel adequaat, maar thuis is het karig. In de paar liedjes waarin hij zingt, is Caves stem hoog en jammerlijk, wat toch minder goed klinkt dan laag en stemmig.

Hester Carvalho

    • Hester Carvalho