Bush spot met Bush op mediadiner

Samen met een professionele dubbelganger heeft president Bush zaterdagavond een zaal vol journalisten vermaakt met een duo-conference vol zelfspot en andere grappen. Bush was tafelspreker bij het jaarlijkse diner van de vereniging van journalisten die het Witte Huis verslaan, het White House Correspondents Association Dinner.

President George W. Bush (links) met komiek Steve Bridges. Imitator Look-alikes Foto AP President Bush, left, and Steve Bridges, a comedian and President Bush impersonator, are pictured during the White House Correspondents' Association's 92nd annual awards dinner, Saturday, April 29, 2006, in Washington. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari) Associated Press

Ik voel me prima, zei de president, want ik heb de laatste reorganisatie van het Witte Huis overleefd. Naast hem, achter een identieke lessenaar met presidentieel wapen, stond de komiek Steve Bridges, die vooral de stem van Bush en zijn eigenaardige, schokkerige lachje goed onder de knie had.

Bridges is regelmatig als Bush te zien in de Tonight Show. Het schminken kostte tweeënhalf uur.

Bush sprak de pers vriendelijk toe, zijn dubbelganger vertolkte zijn 'echte gedachten'. 'Zoals jullie weten zie ik altijd erg uit naar deze diners', huichelde Bush. 'Stelletje mediatypes', verzuchtte zijn andere ik. 'Hollywood liberals, Democrats. How come I can't have dinner with the 36 percent of the people who like me?' Bush staat lager in de peilingen dan ooit, en na een reeks schandalen kan zijn verhouding met de pers wel enige verbetering gebruiken.

Bij een soortgelijk diner dreef Bush eens de spot met zichzelf door grappen te maken over de vergeefse zoektocht naar Iraakse massavernietigingswapens: toen toonde hij foto's van zichzelf in het Witte Huis, zoekend onder de bank en achter de gordijnen.

Niet alleen Bush zélf nam Bush tijdens het diner op de hak. De komiek Stephen Colbert, van de populaire tv-show The Colbert Report, deed er nog een schepje bovenop: 'Ik geloof dat de beste regering een regering is die zo min mogelijk regeert. Wat dat betreft hebben we een fantastische regering opgezet in Irak.'

Bekijk het optreden van Bush via nrc.nl/wereld