Bush & Bush, meer dan twee keer zo leuk

Reagan was een vakman, Clinton kon een zaal ook aan het lachen maken, maar het komische talent van George W. Bush was tot nu toe niet erg ontwikkeld. Als er om de huidige president wordt gelachen, is het meestal om zijn onbewuste versprekingen. Maar dit weekend gaf Bush een act weg waarmee hij een zaal vol kritische journalisten toch behoorlijk wist te vermaken.

U.S. President George W. Bush (L) and Bush impersonator Steve Bridges deliver a parodic speech during the White House Correspondents' Association Dinner in Washington April 29, 2006. REUTERS/Hyungwon Kang Bush met dubbelganger REUTERS

Bush was tafelspreker bij het jaarlijkse diner van de vereniging van journalisten die het Witte Huis verslaan, het White House Correspondents Association Dinner. En samen met een voortreffelijke dubbelganger, de komiek Steve Bridges, stal hij de show - het filmpje was het hele weekend op tv en is nog op internet te zien. Twee keer Bush is duidelijk meer dan dubbel zo leuk als Bush alleen.

Het is een wonderlijk gebruik in Washington, dat presidenten en andere hoge politici af en toe een avondje lachen verzorgen voor hun natuurlijke vijanden, de pers. En dan zitten er in de zaal behalve journalisten ook nog allerlei belangrijke politici die elkaar wel kunnen schieten en andere spelers in het Washingtonse machtsspel. Zaterdagavond bijvoorbeeld was Bush' hoge medewerker Karl Rove aanwezig, die in grote juridische problemen verkeert omdat hij mogelijk de identiteit van een agent van de CIA naar de pers gelekt heeft omdat haar man kritisch over Bush was. Slechts een paar tafeltjes verderop zat de inmiddels landelijk bekende ex-CIA-agente Valerie Plame.

Clinton maakte tijdens zijn laatste jaar als president voor zo'n gelegenheid eens een hilarische home video: alle medewerkers hadden al andere banen gevonden, Hillary ging iedere dag op pad voor haar eigen politieke carrière, en Bill zwierf maar doelloos door de gangen van het Witte Huis en smeerde de boterhammetjes voor het lunchpakket van Hillary. Bush zelf probeerde eens de lachers op zijn hand te krijgen door de zoektocht naar Iraakse massavernietigingswapens voort te zetten: hij toonde foto's van zichzelf in het Witte Huis, zoekend onder de bank en achter de gordijnen - waaruit bleek dat de grens tussen grappig en gênant makkelijk overschreden kan worden.

Zelfspot is een belangrijk element in dat soort komische optredens, want is het geen teken van kracht als je jezelf kunt relativeren? Dat de grappen altijd door professionele tekstschrijvers worden geschreven, daar maalt niemand om.

Ik voel me prima, zei president Bush zaterdagavond, want ik heb de laatste reorganisatie van het Witte Huis, de White House shakeup, overleefd. Naast hem, achter exact dezelfde presidentiële lessenaar, stond zijn goedlijkende dubbelganger, die vooral de stem van Bush en zijn eigenaardige, schokkerige lachje goed onder de knie had. Bush sprak de pers vriendelijk toe, zijn dubbelganger vertolkte zijn 'echte gedachten'. 'How come I can't have dinner with the 36 percent of the people who like me?' Nooit eerder heeft de president zo laag in de peilingen gestaan, maar daar kon hij zaterdag tenminste even zijn voordeel mee doen.

Niet alleen Bush zelf nam Bush op de hak, de komiek Stephen Colbert, van de populaire tv-show The Colbert Report van Comedy Central, deed er tijdens het diner nog een schepje bovenop: 'Ik geloof dat de beste regering een regering is die zo min mogelijk regeert. Wat dat betreft hebben we een fantastische regering opgezet in Irak.'

Bekijk het optreden van Bush via nrc.nl/wereld. Bekijk Stephen Colbert via www.huffingtonpost.com

    • Juurd Eijsvoogel