Bloemkool met garnalen

Voor 4 personen:1 bloemkoolzout, peper1 eidooier1 theelepel mosterd1 eetlepel citroensap 1,5 - 2 deciliter olie1-2 theelepels tomatenpureefacultatief: 1 eetlepel sherry of whisky1 eetlepel fijngesneden bieslook2 eieren, 1 krop sla200 gram Hollandse garnalen2 eetlepels fijngesneden peterselie

Elk jaar wordt er een toptien opgemaakt van meest gegeten groenten in Nederland. Op die lijst staat steevast bloemkool. Dan verdien je als groente toch af en toe wat nieuwe receptuur. Ik ging daarvoor te rade bij de Belgen. Uit de streek rond Mechelen komt het idee om bloemkool in een salade te combineren met wat onze zuiderburen grijze, en wij Hollandse garnalen noemen. Er komt ook mayonaise aan te pas. Die kunt u veilig zelf maken als u salmonellavrije dooier koopt (te krijgen in supermarkten).

Verdeel de bloemkool in roosjes en kook die in water met zout in 8 tot 10 minuten beetgaar. Prik nu en dan in een steeltje om erop te letten dat de bloemkool niet al te gaar wordt. Doe de roosjes in een vergiet en draai daarboven meteen de koude kraan open. Die koele douche is bedoeld om verder garen te smoren.

De ingrediënten voor de mayonaise moeten op kamertemperatuur zijn. Meng de dooier in een kom met de mosterd, het citroensap en wat zout en peper uit de molen. Giet al kloppend - liefst met een mixer - de olie erbij: eerst druppelsgewijs en als de massa dik wordt in een dun straaltje. Breng de mayonaise zo nodig op smaak met zout en peper en desgewenst de sherry of whisky. Roer er de tomatenpuree en bieslook door.

Kook de eieren in 8 minuten hard, laat ze onder koud water 'schrikken' en pel ze. Was de slabladeren en slinger ze droog in een slacentrifuge of laat ze goed uitlekken. Leg de sla op een schaal, schik er de bloemkoolroosjes op en strooi daar de garnalen over. Schep daar weer de mayonaise over. Snijd de eieren fijn en strooi de stukjes ei en de peterselie over de salade. Blijf in stijl, zou ik zeggen, en eet er Belgische frieten bij.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: camembertsoufflé.

    • Annelène van Eijndhoven