Bijval en gemor voor plannen Bos

'Wat moet ik met al dat geld? Ik kan best wat missen.' Meneer Janssen (84) was vanochtend vanuit Houten naar de 1-mei-viering van de PvdA in Utrecht gekomen. 'Ik heb 48 jaar gewerkt en krijg nu een goed pensioen en AOW. De rest van het geld geef ik aan mijn kinderen', aldus Janssen.

Op de traditionele 1-mei-viering (de Dag van de Arbeid) sprak PvdA-leider Wouter Bos vanmorgen in verzorgingshuis 't Huis aan de Vecht over het 'miljardenprobleem van de vergrijzing'. In de zaal zaten enkele tientallen ouderen. De Utrechtse wethouder jeugdzaken Rinda den Besten (PvdA) had eerder al samen met lokaal fractievoorzitter Frauke van Iperen een toespraak gehouden. De bewoners zongen na afloop van de bijeenkomst onder leiding van het zangkoor de Stem des Volks de Internationale.

Bos: 'Mensen met hoge inkomens, grote huizen of een universitaire opleiding moeten nu maar eens wat extra betalen. Het is stil bij CDA, VVD en D66, zij zeggen niets over de AOW, dus trekken wij de stoute schoenen maar aan.'

De bewoners van het huis uitten voorzichtige kritiek op de plannen die Bos afgelopen vrijdag presenteerde voor de verzorgingsstaat. Bewoonster Lenie (60) zei dat ze het niet eerlijk vond dat mensen die hun hele leven gespaard hadden om eerder te kunnen stoppen met werken dat nu niet meer mogen van Bos. Volgens Bos was de levensloopregeling vooral bedoeld voor mensen met hoge inkomens.

Bos reageerde vanmorgen ook op de kritiek die premier Balkenende op Bos' plannen had. 'Zijn suggestie dat de belastingen met mijn plan omhoog zouden gaan, is onzin. Ze zijn juist lager dan in het kabinetsbeleid en ook nog eens eerlijker verdeeld. De hoge inkomens betalen dus meer.'

Als het kabinet nog verder bezuinigt dan nu al gebeurd is, zullen volgens Bos 'onze verworven rechten ingeperkt worden'.

Bewoner Janssen was het roerend met Bos eens. Over Bos zei hij: 'Hij is een man uit de boeken, ik ben een man van de praktijk.'