Bij Flint in de Jordaan gaat 't van hela hola hopfaldera

Felix Strategier en David Vos leggen achterin de zaal nog even een biljartje, terwijl Djoeke Klijzing en Joeri de Graaf bij wijze van ouverture laten horen hoe elegant nummers als O mooie Westertoren en In de Jordaan kunnen klinken op cello en gitaar. Hun verfijnde begeleiding zet meteen de toon voor de nieuwe Flint-voorstelling: hier wordt het Jordaan- en ander Amsterdams volksrepertoire uit de sfeer van het makkelijke café-succes gehaald en met veel egards opnieuw tot klinken gebracht.

Theatergroep Flint. T/m 14 mei Roode Bioscoop, Amsterdam. Inl. 020-625 75 00, www.theatergroepflint.nl

Strategier heeft een gespierde stem met oprecht pathos, en is soms ook tot het uiterste ingetogen. Vos' diepgebruinde geluid is iets minder wendbaar, maar weet mooie spanning te leggen in Amsterdam van Jacques Brel en 't Is stil in Amsterdam van Ramses Shaffy.

Tussen de liedjes door spelen ze twee typetjes: terwijl een geaffecteerde import-Jordaner een lofrede op zijn buurt houdt, barst een Rotterdammer uit in een scheldkanonnade op de stad van de grachten en de zeventiende-eeuwse pandjes.

Henk van Gelder

MUZIEKTHEATER

'n Pikketanissie

Theatergroep Flint. T/m 14 mei Roode Bioscoop, Amsterdam. Inl. 020-625 75 00, www.theatergroepflint.nl ****

    • Henk van Gelder