Berlusconi biedt ontslag morgen aan

De Italiaanse demissionaire premier Silvio Belusconi zal morgen het ontslag van zijn kabinet indienen bij president Carlo Azeglio Ciampi. Berlusconi zei afgelopen weekeinde tegen verslaggevers dat hij dinsdag na de zitting van zijn kabinet formeel ontslag zal nemen.

De centrumrechtse coalitie verloor drie weken geleden de parlementsverkiezingen. Berlusconi weigert zijn nederlaag te erkennen. 'Wij bewilligen omdat we democratisch zijn, maar van binnen blijven wij ervan overtuigd dat de meerderheidsprijs verkeerd is toegewezen', aldus Berlusconi zaterdag tegen journalisten.

Het zal nog enige weken duren voordat Romano Prodi, de leider van de centrumlinkse coalitie die de verkiezingen won, van de president opdracht krijgt een nieuw kabinet te formeren. Het parlement kiest half mei een nieuwe president. Ciampi, die geen nieuwe termijn ambieert, heeft al laten weten dat hij de verlening van de formatieopdracht aan zijn opvolger overlaat. Zolang blijft Berlusconi de lopende zaken behartigen.

De ontslagaankondiging van Berlusconi kwam nadat zijn centrumrechtse coalitie er dit weekeinde niet in slaagde het voorzitterschap van de Senaat in de wacht te slepen. Berlusconi's kandidaat Giulio Andreotti legde het af tegen de centrumlinkse kandidaat Franco Marini. De keuze van de voorzitter van de Senaat, waarin centrumlinks een minieme meerderheid heeft, werd gezien als eerste testcase voor de eenheid van de uit een groot aantal partijen bestaande centrumlinkse coalitie.

Kort voor het bemachtigen van het voorzitterschap in de Senaat had Fausto Bertinotti, de voorman van de Communistische Heroprichting, de race om het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden eveneens in het voordeel van centrumlinks beslecht. In dit Huis beschikt centrumlinks over een ruimere meerderheid.

De centrumrechtse coalitie van Berlusconi verloor de verkiezingen van 9 en 10 april van de centrumlinkse oppositie. De overwinning in beide kamers is bevestigd door het Hooggerechtshof.

Berlusconi vecht de uitslag aan, maar die strijd zal naar verwachting nog geruime tijd in beslag nemen. Aan deze procedure is geen opschortende werking voor de uitslag verbonden.