Al 600.000 weblogs in Nederland

Het aantal Nederlandse weblogs is in een jaar gestegen van 250.000 tot 600.000. Dat heeft Paul Molenaar, directeur van het internetbedrijf Ilse Media, afgelopen week bekendgemaakt. Elke twee minuten komt er een nieuwe Nederlandse weblog bij.

Circa 260.000 weblogs zijn te vinden bij web-log.nl, een Nederlandstalige site van Ilse Media. Bij web-log.nl kunnen internetgebruikers gratis een weblog aanmaken. De onderwerpen waar mensen over schrijven variëren van fietsen tot homoseksualiteit, van voetbal tot het koninklijk huis. Ook hebben veel blogs het karakter van een dagboek met berichten over het dagelijks leven en privé-foto's.

Adverteerders hebben volgens Molenaar nauwelijks belangstelling voor weblogs. Ondanks het grote bereik - 100 miljoen pageviews per maand bij web-log - komt de advertentieomzet bij alle blogs dit jaar niet boven de 1 miljoen euro uit. Ook wereldwijd gezien vallen de advertentie-inkomsten tegen.

Molenaar: 'Omgerekend verdient iedere blogger 10 cent per jaar.' Molenaar verwacht dat de advertentiemarkt voor weblogs zal groeien. 'Zakelijke weblogs met een commercieel interessante specialisatie hebben geen moeite om geld te verdienen met banners en sponsoring. Onderwerpen als gadgets en auto's doen het goed. Voor adverteerders zijn deze weblogs te vergelijken met tijdschriften.' De weg vinden in de enorme brij aan particuliere weblogs is voor adverteerders moeilijker. Molenaar: 'Webloggers die willen verdienen, kunnen het beste een gezamenlijk weblog over één onderwerp beginnen.'

    • Marie-José Klaver