Achtste plaats turnsters biedt toch perspectief

Hoewel het verloop dramatisch was, heeft de teleurstellende teamfinale van de Europese titelstrijd in Volos geen nadelige gevolgen voor de Nederlandse turnsters. De finaleplaats (achtste) die de door blessures geplaagde ploeg in Griekenland behaalde, biedt zelfs een mooi perspectief voor het olympisch jaar. In 2008, bij de volgende Europese titelstrijd met landenwedstrijd, mogen de Nederlandse vrouwen in de kwalificatieronde turnen in het laatste blok van de dag. Voordeel daarvan is dat Nederland op hetzelfde moment turnt als de beste landen en de juryleden zijn dan altijd geneigd iets hogere scores te geven.

De Nederlandse turnsters staan er cijfermatig net zo goed voor als twee jaar terug, toen ze in Amsterdam achtste werden. Het toernooi in Volos was een generale repetitie voor Aarhus, waar in oktober de wereldkampioenschappen zijn. In Denemarken moet Nederland zich bij de beste 24 landen van de wereld turnen om kans te houden op teamkwalificatie voor de Spelen van Peking in 2008.

In dat licht bezien was het resultaat toereikend. Het toernooi wees uit dat met Lichelle Wong zich een sterke meerkampster heeft aangediend bij de senioren. En hoewel ze geblesseerd was, maakte ook Verona van de Leur weer een betere indruk dan bij de wereldtitelstrijd van 2005 in Melbourne. Ze is na dat toernooi meer gaan trainen en die arbeid lijkt iets te hebben opgeleverd.

Bovendien bracht Nederland vrijdag een juniorenploeg in de arena. De 'kleintjes' werden zesde en in die groep zitten enkele talenten die in 2007 moeten klaarstaan om de generatie Van de Leur/Suzanne Harmes op te volgen. Harmes was ook geblesseerd en kon daardoor in Griekenland alleen haar bijdrage leveren op vloer. Als de absolute kopvrouw van het Nederlandse turnen later dit jaar gevrijwaard is van lichamelijk ongemak dan ziet het er voor Aarhus helemaal niet zo slecht uit als het zaterdag in Volos leek.

'Dit was weer een les die we moeten onthouden', oordeelde coach Ester Heijnen na de door blessureleed ontsierde finale. 'Maar dit EK leverde ook nuttige ervaring op voor meisjes als Hanneke Hoefnagel en Lichelle. De meiden vormden hier bovendien echt een team, dat is belangrijk voor later. Het is wel eens anders geweest en daarom moeten we blij zijn met de manier waarop ze hier een hecht blok vormden. Het is jammer dat het hier in de finale door blessures fout is gegaan, maar we hoeven daardoor zeker niet te wanhopen.' De Italiaanse turnsters veroverden verrassend de Europese titel, voor titelverdediger Roemenië en Rusland.