'Aan de voet van de Ierse berg komt inspiratie'

De Schotse groep Snow Patrol van de Ier Gary Lightbody kwam met de vorige cd Final Straw al bijna in de eredivisie van de pop. Na de hit Run, vorig jaar op Live8, is er nu de cd Eyes Open en op 1 juli een optreden in Rotterdam.

Gary Lightbody (tweede van links): 'De interessantste geluiden vind je in de marge van het succes.' (Foto Lex van Rossen) 7-3-2006 SNOW PATROL FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Ieren hebben het makkelijk in de wereld. Ze zijn overal welkom, hun hartelijkheid wordt geprezen, ze zijn muzikaal, hun taal is universeel. Zanger Gary Lightbody van de Noord-Ierse groep Snow Patrol voelt zich een Irishman in hart en nieren. Toch kon hij gemakkelijk aarden in het Schotse Glasgow, van waaruit Snow Patrol de wereld probeert te veroveren.

Met succes, want het voorlaatste album Final Straw bracht een miljoenenverkoop die hen bijna in de eredivisie van U2 en Coldplay deed belanden. Opvolger Eyes Open bevat op het eerste gehoor geen instant-hits als Run, een hoogtepunt bij hun optreden op Live8 vorig jaar en nu al een popklassieker, maar verdiept wel het magistrale geluid dat Snow Patrol net een tikje serieuzer en emotioneler doet klinken dan gewone popgroepen.

Groots en meeslepend mag het van Gary Lightbody best klinken. 'Ik ben een emotioneel mens en mijn persoonlijke belevingswereld is de belangrijkste bron voor mijn teksten. Ik zoek altijd een gevoel dat ik kan delen met de luisteraar. Het zou best kunnen dat onze muziek daardoor serieuzer uitpakt dan de doorsnee. Het hielp dat we ons nieuwe album hebben opgenomen in een huis aan de Ierse noordwestkust dat vroeger van Kate Bush geweest is. Haar creatieve geest hing er nog in de gordijnen.'

Natuur en ligging van Ierland zijn rijke bronnen van inspiratie, vindt Gary. 'Aan de voet van de hoogste berg van Ierland en met mijn blik gericht op de Atlantische Oceaan kwamen de ideeën voor songs me gemakkelijker dan ooit aanwaaien. Het voltooien van teksten ging me minder simpel af, omdat ik hoge eisen stel aan de eerlijkheid. Een song kan pas oprecht klinken als er echte emoties in zijn verwoord. Er was zelfs sprake van een soort exorcisme, omdat ik mijn teksten heb gebruikt om kwade geesten uit te drijven. Dit album is een weerslag van een innerlijke strijd. Als ik al mijn relatieperikelen en twijfels niet van me af had geschreven, zou ik nu een stuk minder gezond in het leven staan.'

In Belfast waar hij opgroeide, leerde Gary Lightbody omgaan met de tegenstelling tussen de levenslustige Ierse volksaard en de sluimerende dreiging van geweld op straat. 'Als kind was ik furieus, vervuld van machteloze woede als er weer een bomaanslag was geweest. Iedereen in Belfast had wel een familielid of een naaste bekende verloren. Die frustratie heeft eraan bijgedragen dat ik weg wilde. Pas nu ik er al heel lang niet meer woon, begin ik te wennen aan de gedachte dat Belfast hoe dan ook mijn thuis is. Ondanks alle ellende heb ik eigenlijk een heel gelukkige jeugd gehad. Angst was nooit een overheersende emotie, eerder woede.'

Succes was voor Snow Patrol geen belangrijke drijfveer, zegt Gary. 'We zijn een paar keer plat op onze bek gegaan en steeds weer opgekrabbeld. Het nummer Run heeft ons op een hoger plan getild. Overal waar we komen, wordt het van begin tot eind meegezongen. Maar onze minder bekende songs zijn ons even dierbaar. Gelukkig hebben we ons altijd afzijdig kunnen houden van modieuze fenomenen als Britpop of de zoveelste nieuwe rockrevolutie. Terwijl heel Engeland naar Oasis luisterde, probeerde ik uit te vinden waar Kurt Cobain zijn inspiratie vandaan haalde. De interessantste geluiden vind je in de marge van het succes, bij bands als The Vaselines of de Super Furry Animals. Ik hoop dat wij onze eigenzinnigheid nooit zullen verliezen, ook al gaat dat ten koste van de toegankelijkheid.'

Rockmuziek is livemuziek, vindt hij. 'Als de livescene floreert, zoals nu met fantastische bands als de Arctic Monkeys, gaat het goed met de toekomst van de rock. In Belfast was nooit iets te doen. Nirvana en de Red Hot Chili Peppers heb ik er weliswaar zien optreden, maar daar is alles mee gezegd. Zo'n concert, daar moest je het dan weer maanden mee doen. Ik heb bijzonder veel respect voor bands die de dreiging trotseerden en naar Belfast kwamen om mensen een hart onder de riem te steken.'

In het rock & roll-universum van Snow Patrol speelt U2, bij wie ze een tournee lang in het voorprogramma speelden, een even grote rol als de veel obscuurdere Sufjan Stevens, die wordt bezongen in het nummer Hands Open. Een hoogtepunt op het nieuwe album is het schitterende duet Set the fire to the third bar met Martha Wainwright. 'In mijn hoofd verdringen zich honderden bands en songwriters die om mijn aandacht vechten', zegt Gary Lightbody. 'Sufjan is een jaloersmakend liedjesschrijver om zijn zeldzame verbeeldingskracht. Wij zitten in de bevoorrechte positie dat we onze helden bij optredens en festivals ontmoeten. Martha Wainwright was voor mij een onaantastbare heldin. Totdat we samen zongen en we ontdekten dat we muzikaal veel gemeen hebben. We zingen niet zomaar liedjes; we willen ermee de diepte in.'

Snow Patrol: Eyes Open (Fiction/Universal). Op 1 juli treedt Snow Patrol op tijdens het eendaagse festival Ahoy Open Air.

    • Jan Vollaard