7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

La Route

Lelystad, De Schans 18-23a, Telefoon (0320) 221 818 keuken open 17.00-22.00 u, maandag gesloten Bistro, visa, pin, rookvrij Categorie: Rolstoeltoegankelijk

Mocht je verzeild raken op het horecaplein in Lelystad, dan is dit een aangenaam restaurant in deze enigszins treurigmakende omgeving van veel beton en cafetaria's. Op de vrij standaard kaart een grote keuze aan vlees, vis en vegetarische gerechten. En aan kinderen is gedacht door kleine kindergerechten aan te bieden.

uitstekend | Heerlijk gegeten. Attente vriendelijke bediening en een redelijke prijs. Er zijn niet veel goede gelegenheden in Lelystad, maar dit is er één waar we vaker zullen komen.

(13-12-2005 H.B. te Lelystad)

goed | Een 'eerlijke' eetgelegenheid, waar je je direct thuis voelt. De kaart is gevarieerd voor zowel de vlees- als visliefhebber. Uitstekende prijs-prestatieverhouding met eveneens vriendelijk geprijsde vegetarische gerechten. Gastvrije bediening en betaalbare goede wijnen. Uitgebreid natafelen mogelijk, ook aan de bar. Wij komen zeker en regelmatig terug. (20-07-2005 H.B)

2 FILM

Caché

Regie: Michael Haneke. Met: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Maurice Benichou, Annie Girardot. In: 12 bioscopen.

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke jaagt de zelfvoldane westerse burgerij weer eens de stuipen op het lijf met een film vol achterdocht, bedrog en agressie. Het meest onrustbarend is wel dat in Caché nauwelijks angstaanjagende beelden te zien zijn, dat het een gewone straat is, een gewoon gezin, een alledaags autoritje en een schoolplein. Juist daardoor is de film beklemmender dan de doorsnee horrorfilm en dwingt hij de kijker tot denken, zoals alle Haneke-films dat doen.

3 ARCHITECT

Mart Stam, de architect

Utrecht: Louis Hartloopercomplex, Ledig Erf. Aanvang: 21.00 u. Toegang: 10 euro. Aanmelden: architectencafe@xs4all.nl, o.v.v. Stam.

Het Utrechts Architectencafé en Architectuurcentrum Aorta presenteren vanavond een film en lezing over het leven en werk van de idealistische en eigenzinnige architect Mart Stam (1899-1986). Stam, die vooral bekend werd door zijn achterpootloze buisstoel (1926), was een belangrijk exponent van 'Het Nieuwe Bouwen'. De documentaire (Mart Stam, de architect - Leven en werk, 1996, 79 minuten) wordt ingeleid door de beide documentairemakers, Hank Onrust en Gerrit Oorthuys.

4 FILM

Three Times

Regie: Hou Hsiao-hsien. Met: Shu Qi, Chang Chen. In: Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Utrecht.

De Taiwanese filmer Hou Hsiao-hsien probeert in Three Times drie keer te laten zien wat liefde is. En hoe verschillend de delen van het drieluik ook zijn, hij slaagt iedere keer. Hij laat ons delen in de gelukzaligheid van pas gevonden liefde, wanhopen om de onbereikbare passie en schrikken van de berekende lust. Hou roept het gevoel op en nodigt de kijker uit méé te voelen met de man en de vrouw, die uitstekend worden gespeeld door Chang Chen en Shu Qi.

5 NACHTCONCERT

Babyshambles

Amsterdam: Paradiso. Aanvang: 01.00 u. Kaarten: www.ticketservice.nl. Inl: www.babyshambles.net

Komen ze wel of komen ze niet? Pete Doherty beloofde af te kicken, maar wordt in Londen of Parijs nog bijna dagelijks opgepakt met wit poeder in zijn zak. Een nachtconcert op maandag lijkt bij voorbaat een heilloze affaire, want hoe kom je een saaie maandagavond door zonder stimulantia? Maar mocht Babyshambles inderdaad om één uur 's nachts op het podium van Paradiso staan, dan is het al bij voorbaat legendarisch.

6 EUROMAYDAY

La precarité toujours?

Amsterdam: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 19. Aanvang: 20.00 u. Toegang: gratis. Voertaal: Engels. Inl: www.debalie.nl

Op de Dag van de Arbeid organiseert De Balie een discussie over de Franse protesten, de nieuwe geflexibiliseerde werkverhoudingen en onzekerheid als levensconditie. Is er sprake van precairheid in Nederland en zo ja, wat zijn dan de consequenties voor hoe we denken over werk, leven en politiek? Met gesproken columns, film, debat en verslag van de Euromayday. Hoofdspreker is de stedelijk sociologe Anne Querrien. Ook met Rutger Groot Wassink (historicus) en Eddy Stam (FNV Bondgenoten).

7 KLASSIEKE MUZIEK

Schönberg Ensemble

Maastricht: Sint Janskerk, Vrijthof 24. Aanvang: 20.30 u. Res: 043- 325 05 11. Inl: www.stichtingintro.nl

De altviolistes Nobuko Imai en Susanne van Els geven tijdens een tournee de wereldpremière van het 'Concert voor twee altviolen en ensemble' van componist Willem Jeths. Het Schönberg Ensemble wordt gedirigeerd door Reinbert de Leeuw. De sopraan is Rosemary Hardy. Verder op het oosters getinte programma: Tree Line van Toru Takemitsu, Three Shakespeare Songs van Ton de Leeuw en Distanzen van Isang Yun.

Ook lekker uit eten geweest? Recenseer mee op www.nrc.nl/iens

Ook lekker uit eten geweest? Recenseer mee op www.nrc.nl/iens