7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

That's life

Ravensburger, 15 à 20 euro

Soms zijn klassiekers prima te verbeteren. That's life is een variant op Mens-erger-je-niet en Barricade, maar wel een hele slimme. Ieder moet met dobbelsteenworpen zijn drie pionnetjes over een circuit van 32 tegels voeren. En dan gebeurt er van alles. Het ongewone is dat wie met zijn pion een tegel als laatste verlaat, die tegel moet oppakken. Het getal op de tegel levert punten op. Het circuit komt vol gaten, maar dat geeft niet. Wie aan het eind de meeste punten heeft, wint. De pech is dat de meeste tegels die je mee 'mag' nemen strafpunten opleveren. Wel fijn is dat er ook gelukstegels zijn die een negatief getal positief maken. De beste strategie lijkt om zo langzaam mogelijk over het bord te slenteren - maar daar is bij ons thuis veel discussie over. Veel dynamischer dus dan Mens-erger-je-niet; ook hier mag je de ander eraf gooien. Een interessante factor is dat je ook mag lopen met een soort blinde pionnen die van iedereen zijn en die je kunt gebruiken om je aftocht te dekken op negatieve tegels. Je kunt er ook mee pesten. Zolang er zo'n wachter bij staat, kan die ander die tegel nooit winnen. Lekker! (HS)

2 Derde Rijk

Speer & Hitler

Ned.1, 22.55-00.30 u. Deel één van een vierluik.

Albert Speer raakte bevriend met Adolf Hitler, door hun gemeenschappelijke belangstelling voor architectuur. Speer werd in nazi-Duitsland een van de machtigste mannen en wordt wel de 'architect van het Derde Rijk' genoemd. Deze eerste aflevering Germania - De waanzin gaat over de droom van Speer en Hitler, Germania, het nieuwe Berlijn met grote bouwwerken.

3 Tienermoeders

Lotgenoten

België1, 21.10-22.00 u.

In de tweede aflevering van Lotgenoten is Jan van Rompaey te gast in een opvangtehuis voor tienermoeders die zelf uit probleemgezinnen komen. Hij volgt hun bezigheden en probeert hun vertrouwen te winnen. Samen leren ze moeder te zijn en hun eigen verlangens en die van hun kindje te verzoenen. Van Rompaey's bezoek begint enkele dagen voor Cindy bevalt. De camera registreert haar eerste onzekere stappen met haar baby.

4 Poker

Monday night poker

Veronica, 23.50-01.25 u.

Stel, je hoeft er morgen niet vroeg uit, je verveelt je deze avond en je bent rond middernacht wel in voor iets nieuws, kijk dan eens naar het Britse poker-programma Monday Night Poker. Daarin strijden zes spelers om een bedrag van 50.000 pond. Het zal moeilijk lijken in het begin. Maar op den duur, na een paar afleveringen, begint het wellicht te dagen. Dan kan je voortaan zelf rond middernacht pokeren, in plaats van tv-kijken.

5 Site-seeing

Pizzaprivacy

http://www.aclu.org/pizza

In Nederland zorgt de Wet op de identificatie voor discussie: is het de voorbode van een Patriot Act? De koppeling van verschillende databanken met gedetailleerde informatie baart ook Amerikanen zorgen. De American Civil Liberties Union maakte een filmpje dat de consequenties toont van de vergaande controlebevoegdheden. Dat gaat ongeveer zo: 'Met het Pizza Paleis, dag meneer Kelly, fijn dat u ons weer belt. Dus u wilt een pizza met extra vlees? Kan, maar dan moet ik een toeslag van 20 dollar in rekening brengen. Ik zie hier dat u een hoge bloeddruk heeft. Kunt u een formulier opsturen waarin u belooft ons niet aansprakelijk te stellen als u een hartaanval krijgt? Dan kost dat 35 dollar aan administratiekosten. Het zou sowieso verstandig zijn om beter op uw gezondheid te letten: die pantalon die u laatst bij de Wehkamp kocht is wel een érg grote maat. De dieetpizza maar doen?' (OvD)

6 plukken

Tweezerman

www.tweezerman.com, 19 euro

Wenkbrauwen als die van Bert (van Sesamstraat)? Vanavond kun je die dikke harige borstels trimmen tot prachtige regenboogjes. Pak een spiegel, zorg voor goed licht en een pincet. Bepaal de vorm van je wenkbrauwen met de potloodtruc. Houd een potlood rechtop langs je neusvleugel. Waar de punt wijst, moeten de wenkbrauwen beginnen. Leg een tweede potlood via je neusvleugel langs je ooghoek, daar moeten ze eindigen. Trek de huid glad. Regel 1: begin met de haren tussen de wenkbrauwen en daarna onder de wenkbrauwen. Regel 2: haal nooit de haren aan de bovenkant weg. Dan is de vorm verloren. Regel 3: gebruik de Tweezerman. Dit pincet grijpt namelijk nooit mis. Het is van gehard staal, heeft een geslepen bek en is vlijmscherp. Verkrijgbaar in vrolijke kleuren. Mocht het pincet bot worden, dan stuur je het gewoon op naar Tweezerman. Ze slijpen de man van je hart, gratis! (JV)

7 Game

Dragon Quest: The Journey of the Cursed King,

Uitgever Ubisoft. Voor de PlayStation 2, ongeveer 60 euro

Geen spelhoes verbeeldt zo goed wat je van een game mag verwachten als de nieuwe Dragon Quest. De Japanse karakters zien er cartoonesk en grappig uit. Dat geldt ook voor de game-ervaring van dit Japanse rollenspel. Het biedt knallende graphics waarvan het karakterdesign voor rekening komt van Akira Toriyama, de grote man achter Dragon Ball Z. Naast een hoog aaibaarheidsgehalte en bontgekleurde werelden kent de game een flinke dosis humor. Het neemt zichzelf niet al te serieus en dat is binnen het Japanse RPG-genre vrij uniek. Wat voorts uniek is, is het feit dat dit spel überhaupt in Europa uitkomt; want dat is voor het eerst. In Japan (en Amerika) verschijnt dit spel met het cijfer VIII achter de titel. Daar is de serie gemeengoed en zelfs populairder dan de hier veel bekendere Final Fantasy reeks. (JM)

    • Juliette Vasterman
    • Hendrik Spiering
    • Jan Meijroos