Zoete-aardappelpuree

Voor 6 personen:1,5 deciliter dikke kokosmelk1 stengel citroengras, grof gehakt2 eetlepels tamarindepulp 1 verse rode chilipeper, grof gehakt, desgewenst het zaad verwijderd1 eetlepel kristalsuiker700 gram zoete aardappel, geschild, in stukken500 gram bloemige aardappels, geschild, in stukkenzout en peper50 gram boter1 dessertlepel bruin mosterdzaad1 dessertlepel komijnzaad

Een van mijn pogingen tot opstand toen ik tiener was, was de aangeboden tikcursus op school te negeren. Ik wilde voor geen geld gedwongen secretaresse worden. Het gevolg is dat ik tegenwoordig nog steeds op zijn best met vier vingers tik. Een tijdje terug op BBC 2 zag ik een programma, Eating with..., over beroemdheden die over hun eet- en drinkgewoonten vertellen. Oona King, voormalig Labour-parlementslid, was de gast. Zij vertelde dat haar rebellie als jonge vrouw was om te weigeren te leren koken. Dat was goed vol te houden toen haar Italiaanse man het niet te druk had en alle taken in de keuken voor zijn rekening nam, maar toen zij niet herkozen werd en hij een nieuwe baan kreeg, moest de situatie drastisch veranderen. Haar specialiteit van 'Pot Noodles' uit een pakje was geen oplossing. Haar man dreigde haar te verlaten als ze niet zou leren een smakelijke maaltijd op tafel te zetten. Met een paar goede kookboeken en jaren eetervaring bij haar Italiaanse schoonfamilie leerde zij lekker koken en hoe dankbaar dat werk kan zijn. Dit recept is een voorbeeld van 'echt niet moeilijk' en misschien zelfs een huwelijksredder.

Doe de kokosmelk, het citroengras, de tamarindepulp, chilipeper en suiker in een zware pan en laat op een matig vuur aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat circa 30 minuten trekken. Zeef het kokosmelkmengsel in een kom.

Kook beide soorten aardappel in een pan gezouten water tot ze volledig gaar zijn. Giet af. Stamp ze grof en giet er de warme kokosmelk bij. Stamp weer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit de boter in een kleine pan op een matig vuur en voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Laat circa 5 minuten zachtjes verhitten, of tot het mosterdzaad begint te poffen. Giet dit mengsel over de puree en serveer met gegrild vlees, vis of gevogelte.

Kim Maclean

    • Kim Maclean