www.nrc.nl

De weblog over het Ahold-proces van redacteuren Joost Oranje en Jeroen Wester behandelt deze week de dupliek van de verdediging. Te vinden via www.nrc.nl/weblogs:

Michiel Meurs arriveert bij de Rechtbank Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060413 Boyer, Maurice

'Deze zaak gaat over boekhouden. Boekhouden is ingewikkeld. Veel ingewikkelder dan justitie denkt. Regels worden niet zo snel overtreden. De cijfers van Ahold moeten evident onjuist zijn en dat moet welbewust en met opzet zijn gebeurd, wil justitie een zaak hebben.

'Zo luidde kort samengevat de verdediging van voormalig Ahold-bestuurder Meurs in de tweede termijn. Raadsman Ed van Liere kwam bij zijn dupliek (zie alle documenten in de blogroll hiernaast) daarom tot dezelfde conclusie als bij zijn eerdere pleidooi: Meurs dient volledig te worden vrijgesproken.'

In de rubriek Filmvragen wil een docent architectuur weten welke moderne films hij kan gebruiken om te laten zien dat sommige regisseurs de 'gebouwde omgeving' niet alleen maar als decor gebruiken, maar die omgeving een rol laten spelen in de film. Zijn studenten vinden oude films als Manhattan en Do the Right Thing te traag. 'Een persoonlijke favoriet', antwoordt redacteur Hans Beerekamp, 'is 'Yamakasi - Les samouraïs des temps modernes' (Ariel Zeitoun, 2001). In die Franse actiefilm beklimt een geheim genootschap van tot etnische minderheden behorende jongeren in de banlieue hoge flatgebouwen aan de buitenkant, om te stunten en om geld te stelen van de rijken ten bate van de armen. Het levert spectaculaire plaatjes op van het functionele bouwen in de voorsteden.' Zie www.nrc.nl/film