Winkeliers boos over vroege Koninginnedag

De openingstijden van winkels zijn vandaag onduidelijk. Sommige zaken zijn de hele Koninginnedag gesloten en anderen normaal geopend. De rest gaat enkele uren dicht, of een halve dag eerder. MKB Nederland wil een richtlijn voor Koninginnedagen. 'Dit is slecht', zegt adjunct-directeur K. Verhoeven

Veel winkeliers zijn tegen vervroeging van Koninginnedag van zondag naar vandaag. 'Eventueel had het ook op maandag gekund', zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Die supermarkten zijn vandaag tot twee uur 's middags open, op 'enkele filialen' na. AH moet personeel, net als alle winkels, op feestdagen dubbel salaris betalen.

MKB Nederland gaat het ministerie van Economische Zaken, winkelconcerns, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Consumentenbond uitnodigen om een landelijke richtlijn vast te stellen.

Vendex KBB (uitbater van V&D, Bijenkorf, Hema, Praxis) en schoenwinkelketen Hoogenbosch (Manfield, Dolcis) steunen dit plan. De Consumentenbond en supermarktorganisatie CBL zijn tegen.

    • Frits Baltesen