Villepin deed onderzoek naar Sarkozy

De Franse president Chirac en premier Dominique de Villepin zijn in verlegenheid gebracht door beschuldigingen dat zij een inlichtingenofficier onderzoek hebben later verrichten naar minister Nicolas Sarkozy.

Het dagblad Le Monde onthulde gisteren verklaringen die de inmiddels gepensioneerde inlichtingenofficier, generaal Philippe Rondot, daarover bij een rechter in Parijs heeft afgelegd. Deze zegt daarin dat Villepin, onder verwijzing naar een 'instructie' van Chirac, in januari 2004 aan hem vroeg na te gaan of Sarkozy geheime bankrekeningen had via de Luxemburgse bank Clearstream. Villepin was toen minister van Buitenlandse Zaken.

Chirac en Villepin gaven gistermiddag onmiddellijk na de publicatie officiële ontkenningen uit. Het Elysée kwam met een verklaring dat Chirac 'categorisch ontkent welk onderzoek dan ook te hebben gevraagd naar genoemde politieke persoonlijkheden' Villepin liet weten dat het gesprek in januari wel heeft plaatsgehad, maar dat toen niet over Sarkozy is gesproken.

De snelle en ongebruikelijk formele reacties laten zien hoe gevoelig de beschuldigingen liggen. Met name Villepin staat onder toenemende druk door het onderzoek van twee rechters naar de zogeheten affaire-Clearstream. Die draait om anonieme en naar later bleek valse beschuldigingen uit 2004 aan het adres van prominenten uit politiek en bedrijfsleven over witwasrekeningen.

Op zoek naar de herkomst van de valse beschuldigingen hebben de rechters de laatste weken huiszoeking gedaan bij onder meer geheime diensten, de minister van Defensie en verschillende vertrouwelingen van Villepin, onder wie directeuren van het luchtvaartconcern EADS. Sarkozy verwijt Villepin hem niet tijdig te hebben geïnformeerd, vooral niet toen de beschuldigingen vals bleken. Villepin staat op gespannen voet met Sarkozy, die in 2007 een gooi wil doen naar het presidentschap.

Juist gistermorgen had Villepin in Le Figaro verklaard niet eerder dan in het voorjaar van 2004 te hebben vernomen dat de beschuldigingen ook politici betroffen, onder wie Sarkozy.

De onthullingen van Le Monde wijzen nu op het tegendeel. Na zijn gesprek met Villepin noteerde Rondot volgens Le Monde in een document dat de rechters in beslag hebben genomen: 'Politieke inzet: N. Sarkozy. Focussen op N. Sarkozy (ref. conflict J. Chirac/N. Sarkozy)'.

De directe chef van Rondot, minister van Defensie Alliot-Marie, zou hem juist hebben gevraagd geen aandacht te besteden aan de politici.

Sarkozy weigert commentaar te geven zolang het gerechtelijk onderzoek loopt. De affaire draagt bij aan speculaties dat Villepins positie als premier onhoudbaar wordt. Hij is al ernstig verzwakt sinds het mislukken van zijn arbeidshervormingen voor jongeren na wekenlange demonstraties.