Tsjernobyl 2

Naar aanleiding van de herdenking van de Tjsernobyl-ramp laaien de discussies over het aantal slachtoffers op. Volgens het Tsjernobylforum duizenden slachtoffers, volgens Greenpeace honderdduizenden. Zeker is slechts dat enige tientallen zogenaamde `liquidatoren` en personeelsleden van de reactor zijn omgekomen bij de ramp.

Zelf ging ik in 1992 voor een kleine twee jaar voor een EU-project naar Kiev. We kregen een stralingsmeter mee voor op de revers, maar die registreert alleen directe straling. Het grote probleem was (en is) hoeveel radioactiviteit blijft er na eten en drinken in je lichaam achter. Het was bekend dat je niet te veel veldvruchten als paddenstoelen en bessen moest eten, zo min als melk en vlees, want die hadden een relatief hoge radioactiviteit. Maar overigens was er geen duidelijke richtlijn.

Zolang radioactiviteit in negen verschillende eenheden gemeten wordt (Siemens, Curie, Röntgen, rem, bar, rad, Gray, Sievert en Becquerel) zal de verwarring rond het werkelijke aantal slachtoffers nog lang voortduren.

    • Ir. P. ten Hove