The Gathering: Home

Nog steeds worden de platen van The Gathering besproken in de loyale metalpers. Maar het is lang geleden dat deze Brabantse groep begon als death-metal-band en vervolgens de gothic metal mee uitvond. De gitaren rauzen en hakken niet meer, sfeer en elektronica hebben hun belang opgeëist. Home is, na een semi-akoestisch live-uitstapje, een nieuwe sprong in dat proces. Het is meer dan ooit een studio-productie, waarin omfloerste gitaarriffs zich op kousevoeten een weg banen door een psychedelisch decor en sfeerrijke soundscapes de aandacht verder verdelen. In Anneke van Giersbergen heeft de groep een herkenbaar boegbeeld, een zangeres die haar feërieke stem toch aards laat klinken. De band kent inmiddels het geheim van een geraffineerde spanningsopbouw als geen ander, waarmee de vorige, ook al prachtige studioplaat Souvenirs zowaar wordt overtroffen. De in ambient-stijl voortzwevende afsluiter 'Forgotten (Reprise)' heeft bovendien de fade-out van het jaar: een minutenlang rondcirkelende synthesizermelodie die zich sluipenderwijs terugtrekt uit het bewustzijn van de luisteraar.

The Gathering: Home (Noise Research / Sanctuary, distr. Suburban) ****
The Gathering: Home (Noise Research / Sanctuary, distr. Suburban) ****
    • Jacob Haagsma